Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O srpskom kapitalu u Hrvatskoj

Zagreb -- Predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević zaleže se za ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku.

"Legalni kapital nema ni boje ni predznaka, a srpski bi kapital mogao pokazati čak i više senzibiliteta za hrvatske društvene prilike jer delimo slične probleme u tranziciji", izjavio je Vidošević za "Jutarnji list". Srpskih investicija u Hrvatskoj nema zbog rezerviranosti hrvatskih struktura na svim nivoima zbog javnosti, rekao je Vodošević, dodavši da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugi razlog nedostatak hrabrosti srpskih ulagača.

S druge strane, Ljubo Jurčić, kandidat za premijera Socijaldemokratske partije, ako ona pobedi na izborima krajem novembra, ponovio je da srpski kapital može ući u Hrvatsku, ali ne u područja pogođena ratom, kao što je istočna Slavonija.

"U Hrvatskoj ima na hiljade preduzeća i projekata u koje srpski kapital može ući, a da ne izazove nikakve negativne političke efekte, ali kad je u pitanju Vupik (Vukovarski poljoprivredno industrijski kombinat), ulazak srpskog kapitala bi mogao povrediti osećaje nekih građana Hrvatske, jer su u istočnoj Slavoniji ratne rane još sveže", kaže Jurčić.

"Zamislite slučaj da srpski kapital dođe u istočnu Slavoniju i, zbog tehnološkog viška treba otputiti nekog Hrvata, to bi postao politički problem, isto kao kada bi, zbog tehnoloških potreba, zaposlio nekog Srbina", rekao je Jurčić za internet portal business.hr, postavljajući pitanje kako bi investitor s političkim pristupom vodio efikasno svoju ekonomiju.

On, kako je rekao, ne očekuje loše reakcije iz Beograda, jer ga Srbi dobro poznaju, pa će, kako smatra, njegovu izjavu o ulasku srpskog kapitala u Hrvasku uzeti u celosti, a ne onako kako su je tumačili njegovi politički protivnici u Hrvatskoj.

Jurčić ističe da su se i Hrvatska i Srbija razvijale u istom ekonomskom sistemu bivše Jugoslavije i da su kompatibilne, pa zato treba razvijati ekonomsku saradnju, ali tako da to ni u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne izazove negativne političke posledice.

I Vidošević i Jurčić učestvovali su u razvijanju ekonomskih veza sa Srbijom. I dok je Jurčić kao ministar potpisao prvi Ugovor o slobodnoj trgovini sa Srbijom, dotle je Vidošević vodio prvi karavan od 400 privrednika u Beograd i stalno je u kontaktu sa kolegama iz privrednih asocijacija Srbije, ne računajući da su proizvodi "Kraša", kome je on na čelu, prisutni na srpskom tržištu.

Zanimljivo je i mišljenje komentatora "Večernjeg lista" Milana Jajčinovića koji smatra da "srpski kapitalisti, i da hoće, više nemaju šta kupiti što bi bilo od hrvatskog strateškog interesa".

"Uglavnom nam je za prodaju ostalo ono privredno manje vredno i ponešto od onoga za što smo još pomalo emocionalno vezani. Danas je to još možda vukovarski Vupik. Sutra više verovatno ni on", dodao je Jajčinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.