Novi dokazi o Dobrovoljačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokazi o Dobrovoljačkoj

BANJALUKA -

MUP Republike Srpske prikupio je nove dokaze o slučaju "Dobrovoljačka ulica" i za desetak dana poslaće ih tužiocu Džudu Romanu, koji je u januaru obustavio istragu u ovom predmetu.

Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, istraga bi - uz nove dokaze - morala da bude obnovljena.

Član tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je da je MUP RS nove dokaze o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prikupio posle obustavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istrage i da će - uz te nove dokaze - istraga morati da bude obnovljena, u skladu sa zakonom.

Kako je preneo "Glas Srpske", Tuševljak je objasnio da su se timu za ratne zločine MUP-a RS javili svedoci sa novim dokazima i svedočenjima, koji do sada nisu davali izjave, ali su se na to odlučili kad je tužilac Romano obustavio istragu.

"Prema članu 224 stav 3 ZKP-a, kad god se dođe do novih dokaza i činjenica, tužilac automatski obnavlja istragu", dodao je on.

Osvrćući se na predmet "tuzlanska kolona", u kojem je strani tužilac Dejvid Švendimen obustavio istragu još decembra 2009, Tuševljak je rekao da je pre dve godine podneta pritužba na tu odluku, ali da se tužilac još nije izjasnio.

"Haški tribunal na taj predmet stavio je oznaku A, što znači da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih se istog dana može podići optužnica. Presedan je, i prvi put u BiH, da se u predmetu sa tom oznakom donese Naredba o obustavljanju istrage. To znači da pravosuđe BiH obara dokaze i odluke Haškog tribunala, ali to se nikad nije desilo kad su u pitanju zločini nad nesrbima", primetio je Tuševljak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobrovoljačka: Novi dokazi iz RS

Izvor: B92, 21.Feb.2012

Banjaluka -- MUP Republike Srpske prikupio je nove dokaze o slučaju "Dobrovoljačka ulica" i tražiće obnovu istrage...MUP će dokaze poslati tužiocu Džudu Romanu, koji je u januaru obustavio istragu u ovom predmetu...Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, istraga bi - uz nove dokaze - morala da bude...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.