Izvor: B92, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Pozvao bih Tadića u Vukovar

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da bi bilo dobro da se on i srpski predsednik Boris Tadić zajedno poklone žrtvama.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi bilo dobro pozvati predsednika Srbije na komemoraciju povodom 15-godišnjice ulaska jedinica srpske vojske i bivše JNA u Vukovar. "Ne znam je li sazrelo vreme, ali to bi bilo dobro. Jer, radi se o velikom zločinu, radi se čak i o zločinu genocida", rekao je Mesić. Iz Tadićevog kabineta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće traženo pojašnjenje ove izjave.

"Grad je napadan, razaran, samo zato da bi ga se uništilo, da bi se Hrvatska prisilila na kapitulaciju i da bi Slobodan Milošević mogao ostvariti svoj ratni plan, a to znači stvaranje 'velike Srbije'", rekao je Mesić za Radio Slobodna Evropa.

Hrvatski predsednik je govorio i o BiH, rekavši da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ali nije omogućio funkcionisanje institucija države.

"Entiteti se često ponašaju kao države, a oni to nisu. I u tom smislu sada treba doraditi Ustav, da bi Bosna i Hercegovina funkcionisala kao i svaka dobro pravno uređena zemlja i da bi se usmerila prema evroatlantskim integracijama", rekao je Mesić o stanju u BiH.

Išao bih, ali učestvujem u kampanji

Kabinet predsednika Srbije nije zvanično obavešten o izjavi hrvatskog predsednika Stjepana Mesića da bi bilo dobro da Boris Tadić bude pozvan na komemoraciju povodom 15-godišnjice ulaska bivše JNA u Vukovar.

U Tadićevom kabinetu kažu da je Mesićev predstavnik pre dva dana bio u Beogradu ali da nijednom nije pomenuo mogućnost da Tadiću bude upućen poziv da dođe u Vukovar.

Predsednik Srbije kaže da je čuo da je pozvan u Vukovar, ali da neće otići jer ne može da bude na dva mesta u isto vreme.

"Pošto mi nije bilo teško da odem ni u Srebrenicu, neće mi biti ni ubuduće teško da odem na mesta na kojima su nedužni ljudi izgubili svoj život zato što su druge vere ili druge nacije. Ali, naprosto, imam i svoje obaveze, obavljajući posao predsednika Srbije to radim svaki dan, a sada svom snagom hoću da podržim listu DS-a jer verujem da ona na najbolji način može sprovesti jednu državnu politiku od koristi za sve građane."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.