Makedonija, zatišje pred buru

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, zatišje pred buru

Makedonske političke stranke pokušavaju da osmisle buduće korake, dan pošto je propala misija šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da ubedi predsednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade preda lideru opozicije Zoranu Zaevu. U Skoplju, Negotinu, Ohridu, Kavadarcima i drugim mestima nastavljeni protesti.
Zaev je građane Makedonije pozvao da ostanu mirni i ujedinjeni, i da ne "postanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saučesnici u događajima koji se odvijaju u Makedoniji".

"Podele izazivaju Đorđe Ivanov, koji je predsednik države, i Nikola Gruevski, koji vlada Makedonijom", rekao je Zaev Televiziji 24.
Istovremeno, lider najsnažnije albanske stranke u Makedoniji, Demokratske unije za integracije, Ali Ahmeti, sazvao je Predsedništvo te partije, najavljujući "Plan B", pošto Ivanov nije dao mandat Zaevu.
Ahmeti će se, tokom vikenda, sastati i sa albanskom ministarkom odbrane Mimi Kodeli.
U međuvremenu, u Skoplju i drugim gradovima nastavljeni su i danas, peti dan zaredom, protesti građanske inicijative Zajedno za Makedoniju. Pored prestonice, učesnici protesta su se okupili i u Negotinu, Ohridu, Kavadarcima i drugim mestima.
Učesnici protesta traže da se oformi zajednička makedonska platforma koja će očuvati jedinstvo i zajedništvo Makedonije. Oni ističu da će istrajati u odbrani unitarnosti zemlje.
Provladina organizacija Zajedno za Makedoniju takođe pokušava da osmisli buduće poteze, posle neuspešne misije Federike Mogerini, navode izvori u Skoplju.
Najmanje deset osoba, uključujući i novinare, povređeno je u seriji incidenata koji su pratili proteste te organizacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Balkanska pravila: Makedonija pred rubikonom (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 03.Mar.2017

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da mu Ustav, a ni savest ne dozvoljavaju da dâ mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade, jer je, kako je rekao, iznenađen platformom albanskih partija koje krše nezavisnost i suverenost Makedonije...Na ovaj način Makedonija ulazi u fazu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.