Kosorova nek pokrene proceduru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Apr.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosorova nek pokrene proceduru"

Ivo Josipović (Tanjug)

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je premijerki Jadranki Kosor da može pokrenuti proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekšio Ustav, onda tražim da premijerka podnese ostavku", kaže Josipović.

Premijerka Kosor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavila je da nikad nije pomenula mogućnost opoziva predsednika i da "ne zna odakle mu ta ideja". Predložila mu je da "prestane da šalje poruke preko medija i da sednu za sto".

"Ne pada mi na pamet da podnem ostavku, niti predsednik države na to može da me pozove jer nema te ustavne mogućnosti", izjavila je Kosor, a prenose hrvatski mediji.

Zbog govora u parlamentu BiH u kome je izrazio žaljenje zbog pokušaja hrvatske politike 1990-ih godina da podeli BiH, Josipovića je oštro krtikovala vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čelu s premijerkom i predsednicom te stranke Jadrankom Kosor.

Optužili su ga da da njegov istup nije u skladu s Deklaracijom o domovinskom ratu.

Josipović je rekao da bi bilo mudro da je Vlada bila ta koja je inicirala pomirenje, navodeći da je na mesto stradanja Bošnjaka i Hrvata u Ahmićima, odnosno Križančevom selu mogla da ode i premijerka ili neki od bivših premijera.

"Nisu za to imali hrabrosti i snage, pa zato izmišljaju da kršim Ustav, da ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivicu, a stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da greške, pa i zlo, nisu samo kod drugih, a to ne znači izjednačavanje krivice ili umanjivanje značaja Domovinskog rata", naglasio je hrvatski predsednik.

Inače, za pokretanje opoziva predsednika treba dve trećine poslanika u Saboru, što znači da bi za to trebalo da se izjasne i neki poslanici Socijaldemokratske partije iz koje dolazi predsednik države. O odgovornosti predsednika odlučuje Ustavni sud

dvotrećinskom većinom svih sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.