Kolinda: Kupujemo borbenu eskadrilu

Izvor: Mondo, 23.Dec.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda: Kupujemo borbenu eskadrilu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će Hrvatska nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere, i da se neće trkati sa Srbijom u naoružanju.

Foto: Printscreen/YouTube Kolinda Grabar Kitarović

U božićnom intervjuu za "Večernji list" hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je nekoliko političkih poruka o pozicioniranju Hrvatske u novim geostrategijama.

Baćuška objasnio: Ko poseduje MiG >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 29...

Upitana da prokomentariše to što će iz Rusije u Srbiju stići migovi 29, hrvatska predsednica kaže da to ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje.

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

“I hrvatska je namera da se u vojnim nabavkama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmerena protiv Srbije, nego je usmerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom”, kaže Grabar Kitarović.

Da imamo modernije "mig 29" plaćamo 185 miliona €

Hrvatska predsednica kaže da je odluku o nabavci nadzvučnih vojnih aviona pomerila za kraj 2017. jer “toliko treba za racionalnu odluku”.

“Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavci transportnih helikoptera, najverovatnije američkih Black Hawk”, dodala je.

Evo kako su Amerikanci obradovali Hrvate (FOTO)

“Verujem da ćemo saradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju”, istakla je Grabar Kitarović.

Srbija je nedavno od Rusije dobila šest aviona "mig-29", a remont i modernizacija tih novih i četiri "mig 29" koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO, koštaće, kako je rekao srpski ministar odbrane Zoran Đorđević, oko 185 miliona €.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.