Izvor: B92, 16.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Vrhovnom sudu Srbije

Zagreb -- Počasni predsednik Udruženja sudija Hrvatske Vladimir Gredelj osudio je napad na sudije Vrhovnog suda Srbije u Zagrebu.

U pismu Vrhovnom sudu Srbije, koji je dostavljen medijima, Gredelj je izrazio "najiskrenije žaljenje" i naglasio da mu je neprijatno zbog "divljaštva, iskazane mrženje i krajnje netolerancije kojoj su bili izložene sudije Vrhovnog suda Srbije", uoči rukometne utakmice Zagreba i beogradskog Partizana, prošle sedmice.

Gredelj je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da oseća dužnost da digne glas protiv nasilja i nacionalne mrženje: "Obraćam vam se svestan kako je nacionalna mržnja prepoznata kao univerzalno zlo, u različitim oblicima prisutna u svakom društvu, ali istovremeno šokiran i uznemiren dimenzijama koje ona još ima u naše dve zemlje."

On je naveo da se oseća još više neprijatno zbog napada na sudije Vrhovnog suda Srbije zato što je u Beogradu primljen sa poštovanjem i kolegijalnom susretljivošću kada je učestvovao na raznim međunarodnim okruglim stolovima. Grdelj je ujedno zamolio predsednicu Vrhovnog suda Srbije, Vidu Petrović Škero, da sudijama koje su bile napadnute, prenese izraze žaljenja, ali i apel da "smognu snage da veruju da Hrvatska nisu samo mladi ljudi zatrovani mržnjom koji su ih napali bez ikakvog racionalnog povoda i razloga".

Sudije Vrhovnog suda Srbije napala je grupa navijača iz Zagreba, koji su se oklupljali išekujući rukometnu utakmicu. U tom napadu, povređena je sudija Vrhovnog suda Srbije, Mirjana Grubić.

Direktor RK Zagreb biće tužen

Zagrebačka policija najavila je prekršajnu prijavu protiv direktora rukometnog kluba Zagreb Bartola Kaleba.

Razlog za prijavu jesu propusti u organizaciji i osiguranju utakmice Zagreb - Partizan, kada su izbili neredi navijača. Policija će Kaleba prijaviti, jer je u dvorani Doma sportova bilo više gledalaca nego što je ranije najavljeno, odnosno više nego što je štampano ulaznica i zato što u dvorani nisu ostavljeni prolazi izmedu tribina, navodi hrvarska agencija Hina.

Policija je saopštila da traži trojicu navijača, dvojicu za koje se sumnja da su pretukli i teže ozledili novinara Televizije Banat Gorana Tadića i jednog koji je kidao stolice u dvorani.

Protiv 40-godišnjaka, kojem nisu otkrili identitet, policija je podnela krivičnu prijavu, zbog pokušaja da ubaciti takozvani "Molotovljev koktel" u ZET-ov autobus koji je prevozio navijače beogradskog kluba. Osumnjičeni je promašio autobus i pogodio vozilo interventne policije, a tečnost se na sreću nije zapalila. Posle kriminalističke obrade pušten je na slobodu, a policija ga je tužila zbog dovođenja u "opasnost života i tela opasnom radnjom ili sredstvom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.