Istra: Nedovoljno turista iz Srbije

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istra: Nedovoljno turista iz Srbije

Beograd -- Iako broj turista iz Srbije u Istri raste, poseta je i dalje relativno slaba u poređenju s brojem turista iz drugih zemalja.

Predstavnici turističkih organizacija tog dela hrvatskog primorja navode da je prošle godine zabeleženo oko 13.000 dolazaka gostiju iz Srbije, odnosno oko 73.000 noćenja. Ove godine očekuje se da se taj broj popne na oko 20.000 dolazaka, odnosno oko 100.000 noćenja, izjavio je Tanjugu direktor Turističke zajednice Istarske županije Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Popović.

Prema njegovim rečima, to su i dalje relativno male brojke kada se uzme u obzir da je prošle godine u Istri ostvareno oko 18 miliona noćenja, odnosno 2,5 miliona dolazaka, tako da srpsko tržište ima najveći neiskorišćeni potencijal za rast broja turista.

Na moguću zabrinutost turista iz Srbije kako će biti dočekani u Hrvatskoj nakon 90-ih godina, Popović odgovara da nema prepreka da promet turista iz Srbije ka Istri normalno krene, da treba gledati u budućnost i da su "ta događanja ostala iza nas".

Turistički radnici ukazuju i da je Istra tokom 90-ih bila najmanje pogođena ratom, tako da vlada pozitivniji stav prema turistima iz Srbije.

Povećanju broja gostiju iz naše zemlje trebalo bi da doprinese i uvođenje Jatovog leta na liniji Beograd-Pula. Predstavnica agencije "Džoli trevel" Biljana Barić rekla je Tanjugu je da je ta agencija zakupila 30 mesta na svim Jatovim letovima za Pulu, kao i da u Istri turistima nudi hotelski smeštaj i renovirane ruralne vile sa bazenima.

Barićeva je napomenula i da je najveće interesovanje turista iz Srbije na hrvatskom primorju za Istru i Kvarner, a od ostrva za Hvar i Brač.

Predstavnici turističkih organizacija navode da gostiju iz Srbije u Istri tradicionalno najviše ima u Rovinju, gde je nekada bila "kolonija Beograđana", kao i odmarališta nekih srpskih preduzeća kao što su PKB i "Jugopetrol".

Najveći broj turista iz Srbije u Istru dolazi u privatnim aranžmanima, a u velikom broju to su i dalje turisti koji su rodbinskim i prijateljskim vezama povezani sa ljudima u Istri.

Turiste iz Srbije dočekaće više cene nego u našoj zemlji, tako da se u Rovinju espreso kafa može popiti za devet kuna, što je oko 1,2 evra, mineralna voda je sedam kuna, odnosno nešto manje od jednog evra, a kugla sladoleda pet kuna, odnosno oko 60 dinara.

Na pijaci se kilogram jabuka ili krušaka može kupiti za oko 20 kuna, odnosno 2,8 evra, kajsije i breskve su 40 kuna - 5,5 evra, kilogram trešanja 45 kuna - 6,2 evra, a grožđa 50 kuna - 6,8 evra.

U Istri tradicionalno najviše gostiju ima iz Nemačke, koji čine oko trećine svih turista, a slede ih Italijani, Austrijanci i Slovenci.

Iako je broj nemačkih turista stabilan iz godine u godinu, primećuje se da oni imaju sve manju vanpansionsku potrošnju, a smanjen je i broj noćenja, dok najveći rast beleži dolazak ruskih turista, kojih za sada ima oko četiri odsto i koji su rado viđeni gosti jer su velike "trošadžije".

Kako je Tanjugu rekao predstavnik Turističke organizacije Istre Marino Brečević, 95 odsto gostiju u Istru dolazi automobilima, a čak 50 odsto svih smeštajnih kapaciteta čine autokampovi, oko 25 odsto je smeštaj u hotelima, a 20 do 25 odsto čini privatni smeštaj.

Istra, koja čini oko trećinu hrvatskog turizma, ima ambicije da se na tržištu brendira po ugledu na italijansku Toskanu ili francusku Provansu i bude prepoznatljiva po gastronomiji, vinarstvu, mirnoći, kvalitetu i ugodnosti življenja, naglasio je Brečević.

Predstavnici turističkih organizacija navode da je cilj da turistička sezona u Istri bude produžena na osam do devet meseci, a planira se i uvođenje novih smeštajnih kapaciteta, među kojima su i prva dva hotela sa pet zvezdica, od kojih jedan u Rovinju, a drugi kod Umaga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slaba poseta srpskih turista Istri

Izvor: Mondo, 07.Jul.2008

Iako proteklih nekoliko godina broj turista iz Srbije u Istri raste, poseta je i dalje relativno slaba kada se uporedi sa brojem turista iz drugih zemalja, navode predstavnici turističkih organizacija tog dela hrvatskog primorja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.