Incko preti Dodiku!

Izvor: S media, 05.Maj.2011, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko preti Dodiku!

Visoki predstavnik u BIH Valentin Incko dao vlastima u Republici Srpskoj sedam dana da ponište odluku o referendumu. Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da to neće učiniti.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao da je vlastima RS dat rok od sedam dana da ponište odluku o referendumu u vezi nametnutih zakona visokog predstavnika, posebno suda i tužilaštva BiH.

Incko je u izjavi BN TV >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da putuje za Sjedinjene Američke države, gde će početkom sedmice u Njujorku upoznati zvaničnike UN, a potom i američke zvaničnike o situaciji u BiH.

"Po povratku iz Amerike videću da li je odluka o referendumu povučena. Čekamo da vidimo šta će uraditi vlasti RS. Ako ne povuku odluku o referendumu, mi ćemo to učiniti umesto njih", rekao je Incko.

On kaže da su o tome upoznati predsednik RS Milorad Dodik i predsednik parlamenta Igor Radojičić.

Incko je rekao da na današnjoj sednici Saveta za sprovođenje mira u BiH, održanoj u Sarajevu, nije bilo reči o sankcijama prema RS.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da RS nema nameru da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, naglasivši da je odluka o tome zasnovana na Ustavu i zakonu.

Dodik je za Prvi program Radio-Beograda izjavio da ne zna da li je i kakvu odluku Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH danas doneo na sastanku u Sarajevu.

Dodao je da je referendum "unutrašnje pitanje RS, a ne pitanje kojim treba da se bave strani ambasadori".

Savet za sprovodjenje mira (PIC) u BiH zasedao je danas u Sarajevu, ali nije saopšteno da li je na tom sastanku bilo reči o referendumu u RS.

Sarajevski "Dnevni avaz" je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da je visoki predstavnik Valentin Incko, na zahtev Evropske unije (EU), odložio poništenje odluke o raspisivanju referenduma u RS da bi vlasti RS imale još jednu priliku da same ponište odluku o referendumu.

Dodik je za Radio Beograd ocenio da da bi eventualna odluka visokog predstavnika Valentina Incka da zabrani referundum u RS, "morala prvo da bude objavljena u Službenom galsniku RS da bi mogla da se primeni, što neće biti" učinjeno.

On je kazao da bi se o tome raspravljalo i u parlamentu, ali je izrazio uverenje da "u ovoj situaciji nije toliko važno pitanje koliko sam čin održavanja referenduma".

"Ovde se godinama bore protiv bilo kakvog referenduma. Sada su našlii razlog da bi pitanje moglo da predstavlja problem, ali u suštini je referendum problem i način na koji bi ga RS sprovela i legalizovala svoje pravo da odgovara na mnoga druga pitanja koja se budu pojavljivala u budućnosti", rekao je Dodik.

Dodik: Incko nema opštu podršku Zapada

Srbi prete napuštanjem institucija BiH!

Incko i Dodik bez dogovora

Raspevani Dodik! (FOTO)

"Što se nas tiče odluka o referendumu je potpuno ustavno utemljena, zasnovana na zakonu o referendumu i najboljoj demokratskoj praksi... Pitanje koje je postavljeno je pitanje od vitalnog interesa za RS... Mi nemamo nameru da odustanemo i da povucemo tu odluku", rekao je predsednik RS.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je ranije danas u Banjaluci da je neodustajanje vlasti Republike Srpske (RS) od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH stvorilo ozbiljnu situaciju koju treba rešavati.

"U toku narednih dana i sedmica to će se razmatrati", kazao je Mun novinarima, dodavši da "treba sačekati i videti".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.