Husić: Rudari neće silaziti u polje gde se desila nesreća

Izvor: Studio B, 09.Sep.2014, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Husić: Rudari neće silaziti u polje gde se desila nesreća

Predsednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić poručio je da rudari neće silaziti u Rudnik mrkog uglja u kojem se desila nesreća nakon "gorskog udara", uzrokovanog zemljotresom jačine 3,5 stepeni Rihterove skale.

 

Posle "gorskog udara" u četvrtak u jami su ostala zarobljena 34 rudara. Dan kasnije su spasilačke ekipe uspele da spasu 29 rudara, dok su petorica poginula.

Gostujući u emisiji "Danas" Radija BiH Husić je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da treba otvoriti novo polje koje će, uz nova ulaganja, biti sigurno za rad rudara, prenosi Fena.

"Razmišljati da treba nastaviti eksploataciju uglja iz tog polja, nema govora. Imaju oni urađenih projekata kada je u pitanju Raspotočje, i u rudniku Zenica i u drugim nekim institucijama koje su se bavile Zenicom. Samo da jedan od tih projekata, koji su kvalitetni, izvade na sto i krenu u realizaciju... To krilo, zapad, neka razvijaju, investiraju i stvaraju uslove rada u tom delu", poručio je Husić.

Ove godine u jami "Raspotočje" zabeležena su tri veća "gorska udara", sva tri uzrokovana zemljotresom koji je pogodio šire područje Zenice.

Prvi je bio 31. marta, kada je povrjeđeno 11 rudara, a drugi 12. avgusta kada je povređeno pet rudara.

Prošlonedeljni "gorski udar" je treći ove godine prouzrokovan zemljotresima koji su se dogodili samo koji minut ranije, a vest o posledicama koje je uzrokovao obišla je region i svet.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.