Hrvatska, potpisi protiv ćirilice

Izvor: Studio B, 17.Nov.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska, potpisi protiv ćirilice

U Hrvatskoj počinje prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani odučivali o smanjivanju prava nacionalnih manjina.

Prikupljanje potpisa organizuje Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u tom gradu. Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra.

U organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi ćirilici u Vukovaru, u Hrvatskoj je počelo prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani odučivali o smanjivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prava nacionalnih manjina.

Predstavnici Štaba najavili su prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj i u Vukovaru.

Prikupljanje potpisa trajaće do 1. decembra, a za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti oko 470.000 potpisa građana.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u subotu da bi svaka inicijativa koja bi za posledicu imala smanjivanje prava manjina bila korak unazad i ne bi bila dobra za hrvatsku budućnost.

Josipović je dodao da Hrvatska ima brojne nacionalne manjine i da je "upravo njen pozitivan odnos prema manjinama jedan od važnih elemenata društvene stabilnosti".

Hrvatski ministar branitelj Predrag Matić uveren je da će sutrašnje obeležavanje Dana sećanja u Vukovaru proći bez izgreda i tvrdi da ćirilica nije problem Vukovarčana, već da su to mala ulaganja i velika nezaposlenost.

U prilog tome on navodi da u vukovarskim kafićima nikome ne smetaju srpske folk pevačice koje su kao i ćirilica "simbol rata", ali, kaže, niko tako ne želi da ih participira.

Smatra da sutrašnji skup u Vukovaru ne sme biti skup koji na bilo koji način dotiču dnevnopolitičke igre. Barem ne tog dana, kaže Matić u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.