Hoće li Šešelj pomoći Karadžiću?

Izvor: Mondo, 01.Apr.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Šešelj pomoći Karadžiću?

Oslobađajuća presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju može pomoći u žalbenom postupku prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Foto: YouTube/printscreen

"Mi ćemo to iskoristiti", rekao je branilac prvog predsednika Srpske, Goran Petronijević.

Petronijević kaže da je jedna od dobrih strana presude protiv Karadžića ta što u njoj nema genocida i što je rat na prostoru BiH označen kao unutrašnji sukob i građanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rat.

"Nigde se ne pominje Srbija", dodao je Karadžićev branilac za "Večernje novosti".

Presude Šešelju i Radovanu Karadžiću u Hagu mogle bi da budu glavni aduti u budućim žalbenim postupcima u oba slučaja, navodi beogradski dnevnik, uz ocenu da mnogo zavisi od toga koja će od ove dve presude prva postati pravosnažna.

Sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem, Karadžić je u optužnici, koja je u ovom delu pretočena i u presudu, označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, u kojem su navedena i imena Momčila Krajišnika, Slobodana Miloševića, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića, Jovice Stanišića, Željka Ražnatovića i Šešelja...

"Ovde nije reč o vezanim sudskim većima, pa i ne čudi što su prvostepene presude različite", ističe advokat Novak Lukić, jedan od branilaca pred Tribunalom.

"Zavisi koji su dokazi i činjenice prezentovani u oba postupka. Karadžićeva odbrana može da koristi presudu Šešelju, kad postane pravosnažna, jer postoji mogućnost da su neki dokazi iz slučaja lidera SRS, 'skriveni' tokom suđenja Karadžiću".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.