Grčka ukida zakletvu nad Biblijom

Izvor: S media, 06.Nov.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka ukida zakletvu nad Biblijom

Grčka ukida obavezu da se grašani na sudu moraju zakleti pred Biblijom da će govoriti istinu. Ova obaveza je ukinuta zbog "narušavanja verskih sloboda".

Grčka vlada je otpočela postupak promene zakona koji se tiče obaveze da se gradjani pred sudom, u ulozi optuženog, tuzioca ili svedoka, moraju zakleti da će govoriti istinu - stavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << desne ruke na Sveto pismo, javlja danas Verska informativna agencija.

Grčka: Samaras traži prevremene izbore

Merkel: Izbacićemo Grčku iz EU!

Ćirić: Grčka skoro najveći investitor

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je nedavno Grčkoj da ukine polaganje sudske zakletve stavljanjem ruke na Bibliju jer to predstavlja "povredu verskih sloboda".

Kako je u obrazloženju navedeno, ni od koga se ne može javno tražiti da se izjasni o svom verskom ubedjenju i da se zaklinje, jer to nije u saglasju sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Grčku je, podseća VIA, tužilo troje njenih gradjana koji su u skorije vreme bili pozvani od suda. Njima je dosudjena odšteta u ukupnom iznosu od 15.000 evra.

Evropski sud je konstatovao da je verska sloboda osnova demokratskog društva, i da ona znači i pravo da pojedinac o svom uverenju ne mora javno da se izjašnjava i da zbog toga snosi posledice.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.