Gordan Jandroković novi predsednik Sabora

Izvor: RTS, 05.Maj.2017, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordan Jandroković novi predsednik Sabora

Hrvatski parlament je izabrao Gordana Jandrokovića iz HDZ-a za novog predsednika, sa 76 glasova "za" i 13 "protiv". Prethodno je razrešen Božo Petrov.
U prvom obraćanju zastupnicima, Jandroković je poručio da se Hrvatska nalazi pred novim izazovima u bitno izmenjenim međunarodnim i bezbednosnim okolnostima.

"Politička stabilnost, stabilnost institutija i ekonomski razvoj glavni su ciljevi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hrvatske", rekao je Jandroković i pozvao je zastupnike da se okupe oko tih ciljeva.
On je zastupnike pozvao i na odgovornost, na međusobno uvažavanje, toleranciju na prihvatanje razlika i na izbegavanje govora mržnje.
"Da pre svega budemo kretni i da budemo ljudi", rekao je.
Ocenio je da su se njegovim izborom za predsednika Sabora stvorili uslovi za kontinuitet rada Sabora i političku stabilnost.
"Očekujem da će odmah po okončanju lokalnih izbora premijer predložiti Saboru nove ministre. Time će se stvoriiti uslovi za nastavak rada iz programa vlade", rekao je Jandroković, uz obećanje da će, kako je rekao, kao prvi među jednakima raditi na očuvanju ustavnih vrednosti, vladavine prava, zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Beču da je ono što se trenutno dešava u njegovoj zemlji rekonfiguracija parlamentarne većine. Na konferenciji za štampu posle razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom, Plenković je najavio da će za 17 dana biti održani lokalni izbori, te da će nakon toga predstaviti novu vladu.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je sve stranke na razum i punu odgovornost, a premijera Andreja Plenkovića da hitno predloži četiri nova ministra.
Poslanik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u ime poslaničkog kluba nacionalnih manjina da je dve trećine poslanika protiv raspisivanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.
Kaže da su sa predsednicom razgovarali kako očuvati stabilnost vlade, političkog sistema i ekonomsku stabilnost.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VELIKA POBEDA HDZ: Gordan Jandroković je novi predsednik hrvatskog sabora

Izvor: Kurir, 05.Maj.2017

...Ranije danas HDZ je skupio većinu od 76 glasova, lider Mosta Božo Petrov je zvaničo razrešen, a hadezeovac Jandroković je bio kandidat za novog predsednika Sabora..Rasprava o Jandrokovićevom izboru za predsednika skupštine je bila oštra , a da je Plenković za novog predsednika Sabora skupio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.