Izvor: B92, 19.Sep.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Konferencija o pomoći Romima

Bukurešt -- Evropska unija u oktobru će u Bukureštu organizovati konferenciju o programima pomoći Romima, najavio evropski komesar za socijalna pitanja Laslo Andor.

Andor je rekao da će EU konferenciju održati u kontekstu polemike Pariza i Brisela o deportaciji Roma iz Francuske u Rumuniju i Bugarsku.

On je kritikovao francusku politiku repatrijacije Roma i ocenio da "postoje ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji pokušavaju da konsoliduju svoju popularnost na štetu jedne izuzetno osetljive kategorije" stanovništva.

Andor je kazao da "u Evropi nema mesta rasizmu i ksenofobiji", ali je istovremeno kritikovao to što Rumunija i Bugarska u dovoljnoj meri ne sprovode programe pomaći Romima.

Na Evropskom savetu održanom 16. septembra u Briselu bilo je i oštrijih tonova u vezi s politikom Francuske prema Romima, ali je na kraju francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio da će nastaviti politiku repatrijacije i rušenja nelegalnih naselja.

Basesku i Sarkozi su razgovarali u pauzi samita, ali sadržaj tog razgovora nije objavljen. Jedino se mogu tumačiti snimci na kojima se može videti napetost, iako se na kraju rumunski predsednik smeje, dok je Sarkozi uzdržan.

Predsednici Rumunije i Francuske razgovorali su telefonom 10. septembra o pitanju Roma i dogovorili da se sastanu u Parizu i zajedno pronađu rešenje za taj o problem.

Rumunski i francuski ministri su se već sastali u avgustu u Parizu i septembru u Bukureštu i razmatrali pitanje rumunskih Roma u Francuskoj.

Rumunske vlasti su od samog početka masovnog deportovanja Roma iz Francuske reagovale blago i uglavnom izjavljivale da podržavaju evropske principe slobodnog kretanja.

Predstavnici vlasti su takođe naglašavali da je problem Roma samo jedan aspekat rumunsko-francuskih odnosa koji se zasnivaju na solidnom strateškom partnerstvu.

Saradnja Rumunije i Francuske u vezi sa situacijom Roma nastavlja se odlaskom u ponedeljak deset rumunskih oficira policije u Pariz, gde će zajedno s francuskim kolegama raditi na identifikovanju krivičnih dela Roma.

Ove godine je iz Francuske deportovano gotovo 9.000 rumunskih Roma, a prošle godine više od 9.000 i to bez komentara, ali se sada zaoštrila kritika sa svih strana zbog Sarkozijevog kategoričnog stava o principu nacionalne bezbednosti i potrebi repatrijacije i rušenja ilegalnih naselja.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bukurešt: U oktobru konferencija EU o Romima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2010

Evropska unija u oktobru će u Bukureštu organizovati konferenciju o položaju Roma, prenela je danas rumunska štampa. Evropski komesar za socijalna pitanja Laslo Andor izjavio je da će EU organizovati konferenciju o programima pomoći Romima i to u kontekstu polemike Pariza i Brisela o deportaciji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.