Izvor: B92, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik za elektroenergetsku uniju

Sarajevo -- Milorad Dodik predložio formiranje regionalne unije za elektroenergetski sektor, inicijativa naišla na "uzdržano odobravanje".

Prema zamisli premijera Republike Srpske, u tu uniju bi ušle elektroprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Svrha te organizacije bilo bi efikasnije korišćenje potencijala kojima raspolažu te zemlje.

U opštoj atmosferi dezintegracijskih procesa, inicijativa premijera Dodika za formiranje regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektroenergetske unije dočekana je s velikim zanimanjem. Ta organizacija bi, prema Dodikovim rečima, nadgledala razvoj energetskog sektora i omogućila mnogo efikasnije iskorišćavanje energetskih potencijala.

Crnogorski funkcioneri Dodikov predlog već su ocenili izvanrednim i najavili da će podržati inicijativu.

U resornom ministarstvu Srbije vlada slično mišljenje, ali su reakcije mnogo opreznije. Ministar Aleksandar Popović u izjavi za Javni servis Bosne i Hercegovine naglašava da se pre formiranja unije moraju definisati mnoge stvari, u prvom redu interesi budućih članica.

Neosporni energetski potencijali ovog regiona već odavno su na meti raznih interesnih krugova iz inostranstva, čija je strategija da ovladaju ovim resursima uz minimalna ulaganja, a inicijativa o formiranju unije je sasvim novi momenat u ovoj priči.

Najavljuje se da će razgovori o realizaciji tog projekta početi veoma brzo, možda čak polovinom septembra.

Ipak, konačan sporazum ne treba očekivati tako brzo jer su elektroenergetski potencijali, kao strateški sektor, čvrsto u rukama politike u svakoj od zemalja. U tom domenu, svaki sporazum poprima mnogo složenije dimenzije i najmanje zavisi od matematički izraženih interesa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.