Dodik: Znam da mora biti RS, a za druge videćemo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Znam da mora biti RS, a za druge videćemo

SREBRENICA - Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Srebrenici da se 16. godišnjica stradanja 3.500 Srba u srednjem Podrinju obeležava u nadi, želji i očekivanju da će istina o zločinima doći do onih koji dele pravdu na ovim prostorima.

"Naš narod posle svake borbe i stradanja ima problem da dokaže istinu i pravdu", rekao je premijer Dodik pred više stotina prisutnih u dvorani Doma kulture u Srebrenici, gde je održana duhovna akademija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dodik je još jednom izrazio nezadovoljstvo i ogorčenje presudom Haškog tribunala, koji je muslimankog ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića oslobodio optužnice za zločine nad Srbima, ocenivši da to nije pravda, već, kako je rekao, "karikatura".

"Mi ne želimo i nećemo da omalovažavamo žrtve drugih, ali nas pogađa to što drugi ne žele da priznaju naše žrtve", rekao je Dodik.

Premijer RS je kazao da prihvata činjenicu da se u području Srebrenice nad Bošnjacima, pred kraj rata u BiH 1995, posle niza okolnosti koje su se dešavale prethodnih godina, desio zločin koji su počinili pojedinci.

"No, mi nećemo da prihvatimo da neko kaže da smo to svi mi uradili, da se to desilo zato što smo mi takvi po pretpostavci, i da zato moramo biti politički kažnjeni u nekoj novoj ustavnoj ili političkoj konstelaciji u BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Vlade je ustvrdio da je RS takav bastion da ga ne može niko srušiti i da će ona ostati u vlasništvu generacija koje dolaze, a da će njen status odlučiti godine i ljudi koji žive u entitetu, a ne niko drugi.

Dodik je upozorio da način na koji se obeležavaju žrtve i stradanja u BiH, proglašavanjem Dana žalosti uz podršku iz inostranstva, nije put pomirenja u državi, već početak novih podela.

"Naš prvi prioritet je mir, a to znači ne želimo ovde bilo kakvu destabilizaciju, ali naša borba za politička prava je nešto što nam ne mogu zabraniti pričom da mora biti BiH", rekao je Dodik i dodao:

"Ja samo znam da jedino mora biti Republika Srpska, a da li šta drugo mora biti - videćemo", poručio je premijer .

Dodik je ocenio Dejtonski mirovni sporazum postao deo nesporazuma, jer je pod pritiscima bivših visokih predstavnika dobar deo nadležnosti RS prenesen na nivo BiH, ali da toga više neće i ne može biti.

"Nema više sile koja se ovde može manifestovati. Želimo jasno da bude preciziran položaj Republike Srpske i onda možemo razgovarati o novom ustavnom uređenju BiH", rekao je premijer Dodik.

Dodik je zaključio da će, ukoliko budu nastavljeni pokušaji omalovažavanja RS, srpski narod u entitetu, kao i drugi narodi, odlučiti kojim će putem ići dalje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.