Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nema promene imena RS-a

Banjaluka -- Milorad Dodik kaže da u susretima sa predstavnicima SAD-a ni po koju cenu neće prihvatiti promenu imena Republika Srpska

"Koncept ukidanja RS uporno se plasira i jedno od tih nastojanja je promena imena RS. Odbio sam bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovara i odlazim u Vašington da isto to kažem", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Premijer Republike Srpske je dodao da neće pristati ni na ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti na reformu policije koja bi podrazumevala nestanak policije RS.

Navodeći da je proteklih dana održano nekoliko sastanaka u američkoj ambasadi u Sarajevu, kojima su prisustvovali lider Stranke za BiH Haris Silajdžić i on, Dodik je kazao da je na tim sastancima razgovarano o reformama ustava i policije, a da se, na njegovo iznenađenje, pojavilo i pitanje imena RS.

Naveo je da sa Silajdžićem nije postigao ni minimum saglasnosti o tim pitanjima.

Prema Dodikovim rečima, za vlasti u RS prihvatljiva je jedino reforma policijskih snaga koja će u sebi sadržati entitetsku policiju.

Navodeći da tokom boravka u Vašingtonu očekuje snažne pritiske da prihvati ponuđena rešenja, Dodik je kazao da će o u slučaju da se ti pritisci nastave u potpunosti odbaciti reformu policije.

Prema njegovim rečima, policija RS ne može biti ukinuta u uslovima snažnog jačanja vehabizma u BiH i i situaciji u kojoj je ova zemlja baza za obuku terorista.

Premijer RS će tokom posete Vašingtonu razgovarati sa predstavnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost, Kongresa, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.