Izvor: B92, 28.Avg.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra prodaja jeftinijeg ulja

Beograd -- Interesovanje građana za novu robnu marku jeftinijeg suncokretovog ulja je toliko da se nedelju dana posle početka njegove prodaje pojavila nestašica.

Proizvođač "Viktorija oil" iz Šida kaže da isporuke na domaće i inostrana tržišta stalno rastu i da će uskoro svi potrošači moći da dođu do jeftinijeg ulja. U "Familija" marketu na Novom Beogradu "Iskon ulja" više nema. Taj prodajni objekat je dobio dve palete ulja, međutim paleta koju su izneli juče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodata je za svega dva sata.

Mada je najavljeno da će ulje "Iskon” koštati oko 84 dinara u maloprodaji, proizvođač je odlučio da na akciji ponudi ulje za ispod 80 dinara.

Marija Jovanović iz "Familija maketa” kaže da je juče izneta paleta odmah ulja prodata. "Zbog toga smo sačekli sa iznošenjem ove da bi ste imali šta da snimite”, kaže ona.

Interesovanje potrošača za novo ulje je veliko. Odmah pošto je izneta nova paleta, posle malo zagledanja ali i neverice da ulje zaista toliko košta, počela je kupovina.

Za sada, mada se očekivalo, nijedna druga uljara nije spustila cenu svog ulja.

"Za sada nemomo najave od drugih dobavljača, ali pretpsotavljam da će reagovati na ovako povoljnu cenu ulja 'Viktorija oila’”, očekuje Marija Jovanović.

U "Viktorija oilu” rekli su za B92 da se proizvodnja odvija predviđenim kapacitetima, ali da je odziv na domaćem tržištu daleko veći nego što je planirano, kao i da su potpisani novi izvozni ugovori, no da se i prored toga očekuje skora stabilizacija snadbevanja.

Uz to, akcijska prodaja će trajati sigurno još par nedelja a regularna cena od 84 dinara će najverovatnije biti stabilna.

Jeftino ulje uskoro i u Hrvatskoj

Ulje preduzeća "Viktorija oil” iz Šida moglo bi uskoro da se nađe u Hrvatskoj i to po cenama znatno nižim nego što je ulje u toj zemlji, pišu hrvatski mediji.

Magazin "Banka" navodi da ulje u Hrvatskoj košta između 12 i 14 kuna, a da je cena ulja šidske tvornice, koje je od srede u prodaji u Srbiji, oko sedam kuna. "Viktorija oil” iz Šida u pregovorima je sa hrvatskim distributerima i nada se skorom dolasku na to tržište, potvrdila je direktorka marketinga kompanije Natalija Kurjak.

Trenutna prodajna cena ulja na hrvatskom tržištu je između 12 i 14 kuna, a ulje šidske tvornice, koje je od srede na policama prodavnica u Beogradu, Nišu i Kraljevu, prodaje se po ceni od 85 do 88 dinara, što je oko sedam kuna.

Fabrička cena ulja je 72 dinara (6 kuna), a ulje se do srede u Srbiji može kupiti po cenama od 122 do 135 dinara (oko 10 kuna). "Viktorija oil" inače već četiri godine uspešno sarađuje sa hrvatskom kompanijom "Kromos Agro".

Natalija Kurjak je potvrdila da je sa ostalim zemljama u regionu distribucija već dogovorena. U Bosnu i Hercegovinu prva isporuka stiže u petak, a tokom iduće nedelje ulje će se prodavati i u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. Manje količine već su izvezene u Italiju, Austriju i Švajcarsku.

"Poslovanje 'Viktorija oila' odvija se po zakonitostima tržišta i tvornica ovom cenom ostvaruje profit. Uz to, naš je suvlasnik Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i mi želimo da trajemo", istakla je Natalija Kurjak.

Količine ulja koje proizvodi uljara u punom kapacitetu su 14 000 litara na sat, 300 000 litara dnevno, a 10 miliona mesečno. Srbija ima mesečne potrebe od oko devet do deset miliona litara.

Direktorka marketinga "Viktorija oila” je naglasila da preko 50 posto proizvodnje planiraju plasirati u zemlje u okruženju, kao i da očekuju da će do kraja godine postići udeo na tržištu od 20 odsto.

Fabrika do sada nije flaširala ulje već se samo bavila proizvodnjom, ali zbog rasta cena uljarica, koji je izazvao i rast cena jestivog ulja, odlučili su da krenu i u taj segment poslovanja.

Do pojave novog konkurenta 90 posto tržišta proizvođača ulja u Srbiji zauzimale su kompanije "Invej", "Dijamant" i "Banat", navodi hrvatski magazin "Banka”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.