Đukanović: Krhka stabilnost na Balkanu

Izvor: VOA, 17.Okt.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Krhka stabilnost na Balkanu

Crnogorska policija saopštila je identitet tri osobe koje su uhapšene zbog sumnje da su polomile stakla na ambasadi Albanije u Podgorici, što su crnogorske vlasti oštro osudile.

Premijer Đukanović tvrdi da su u pitanju pojave sa kojima će Crna Gora lako izaći na kraj

Zbog sumnje da su kamenovali objekat Ambasade Albanije u Podgorici uhapšeni su Marko Martinović (36), Ivan Ivanović (33) i Borko Vukčević (33) iz Podgorice.

Policija navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da su oštećenja nastala najverovatnije bacanjem odlomljenih djelova blokova betonskog ivičnjaka.

Policija je, navodi se u saopštrenju, desetak minuta nakon prijave događaja pronašla i identifikovala Martinovića, Ivanovića i Vukčevića koji su privedeni.  Zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, naknadno će se izjasniti ima li u postupanju ovih osoba elemenata bića krivičnog djela.

Premijer Đukanović podsjeća da je balkanska stabilnost vrlo krhka i da joj treba pomoći, a najbolji vid te pomoći je, kaže, ubrzavanje procesa evropskih integracija.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija najoštrije je osudilo vandalski napad i kamenovanje ambasade Albanije u Crnoj Gori.

Ministarstvo, kako je saopšteno, u saradnji sa nadležnim institucijama, preduzima sve neophodne aktivnosti na planu zaštite prostorija ambasade, osiguranja bezbjednosti diplomata i stvaranja uslova za njeno normalno i bezbjedno funkcionisanje.

Tim povodom, generalni direktor za bilateralne poslove ambasador Željko Perović razgovarao je sa otpravnikom poslova Ambasade Republike Albanije u Crnoj Gori, Ljirimom Ujkom i izrazio žaljenje zbog nemilih događaja.

Veliku buru u Crnoj Gori upotpunio je tabloid Informer koji je na naslovnoj strani objavio naslov i podnaslov kojim vrijeđa sve pripadnike albanske zajednice u Crnoj Gori. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ispituje da li u pisanju ovog tabloida ima elemenata krivičnog djela “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpjeljivosti”.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.