Dizdarević: BiH blizu crvene linije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizdarević: BiH blizu crvene linije

Novinar, pisac i diplomata Zlatko Dizdarević ocenio je da sve što se poslednjih nedelja dešava na prostoru BiH, kao i predizborna kampanja izlazi iz okvira standardnih podizanja tenzija i provociranja javnosti kako bi se dobili bolji izborni rezultati.

Dizdarević, međutim, ukazuje da je ovog puta sve mnogo gore jer ta politika, kako kaže, rastakanja BiH i proizvodnje animoziteta, sve do mržnje, traje već dvadeset godina i ostvarila je rezultate koji su već vrlo blizu jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crvenoj liniji preko koje se više ne može.

"Čak ako je neko i imao nameru da to ostane u okvirima predizborne kampanje, mislim da je bio krajnje kratkovid jer je stvar došla do tačke koja je mnogo ozbiljnija", naveo je Dizdarević za Dojče vele.

Uitan šta, prema njegovom mišljenju predstavlja ta crvena llinija, Dizdarević kaže da ona pedstavlja "raspad BiH.

"Ne mislim da on mora biti krvav, ali će se doći do apsurdne blokade u kojoj ni mi sami sebi nećemo biti država, niti ćemo biti faktor stabilnosti u regionu. Šta više, bićemo vrlo infektivni u regionu, jer BiH ne može da dođe ni u kakvu vanrednu situaciju bez učešća Hrvatske i Srbije, pa i Turske s treće strane", naveo je.

Turska sada, kaže, odjednom postaje fantazija za deo BiH i bošnjački identitet se traži u Turskoj.

"Kakve veze ona (Turska) ima sa identitetom BiH? Stoga crvena linija znači da će BiH postati ozbiljan faktor destabilizacije regiona", precizan je Dizdarević.

Smatra da nije realno to što neki političari, prvenstveno Bošnjaci, prizivaju OHR i međunarodnu zajednicu kao svojevrsnog čuvara Dejtonskog sporazuma da reaguje i to, kako kaže, iz barem dva razloga.

"Prvi je da ova država nikada neće izaći na 'zelenu granu' ukoliko ona ne nađe sopstvene snage i sopstveni interes da se emancipuje kao država. Druga stvar je što se, sa nivoa 'malih političkih optika' koje caruju ovde, ne razume da mi nismo faktor, ni za međunarodnu zajednicu, ni za EU u onoj meri u kojoj se to ovde misli. Svetski fokus sada je prebačen na Bliski istok i Balkan je, u poređenju s tim, čisti 'diznilend'", rekao je Dizdarević.

Upitan kako gleda na ulogu Rusije, ali i Srbije, Dizdarević kaže da treba shvatiti da se Rusija vratila na veliku svetsku političku scenu i da nije zainteresovana za dodatnu destabilizaciju Balkana.

"Naravno da oni doživljavaju Srbiju i RS kao deo svoje interesne zone ovde, ali ne mislim da Rusija dalje potkopava stabilnost Balkana ili BiH. Na kraju krajeva, zašto to ne reći, Rusija ima pravo da zastupa ovde svoje interese, baš kao što to čine i svi ostali. Što se Srbije tiče, mislim da rukovodstvo Srbije ima svoje opređeljenje prema EU i ne verujem da će ono iz emocionalnih ili lažno-istorijskih razloga da žrtvuje svoje aktuelne interese zbog RS, odnosno zbog loše politike koju vodi RS", rekao je Dizdarević.

Govoreći o situaciji u BiH, Dizdarević kaže da je ona oduvek bila društvo, a ne država.

"Na tom terenu je BiH poražena i to organizovano, temeljno i sistematski. U BiH je rastureno društvo. Država može da se reorganizuje, ali kod društva to ne ide tako brzo i lako. Bosna i Hercegovina praktično nema svoj unutrašnji državni suverenitet - ona ima spoljni suverenitet koji je oličen u njenom međunarodnom priznanju, ali unutrašnji suverenitet potpuno je rastočen na tri dela i to na platformi koja se zove 'jedan protiv dva' - uvek je 'jedan protiv dva', u zavisnosti od trenutnog internog interesa", naveo je.

Dizdarević je upozorio da ako postoje tri unutrašnja suvereniteta čija jedina filozofija glasi „kako poraziti onaj drugi", tu se, kazao je, ne može naći platforma za zajednički interes i evropski put.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.