Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denominacija rumunske valute

Bukurešt -- Lista milionera u Rumuniji biće od danas znatno kraća pošto se sa valute skidaju četiri nule.

Rumunija, kandidat za Evropsku uniju, odlučila se za denominaciju leja kako bi pojednostavila transakcije i obeležila petu godišnjicu smirivanja inflacije. Izlazeći iz komunizma, nakon krvave revolucije 1989, Rumunija je godinama bila bitku protiv uporne inflacije. Istovremeno je vrednost leja pala sa 21,5 za dolar u 1990. na 29.700 leja danas. Za evro se dobija 36.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leja.

To je balkanska zemlja sa 22 miliona stanovnika, u kojoj se zarađuje prosečno 7,4 miliona leja (247,5 dolara) mesečno. "Nije lako biti guverner u zemlji čija valuta ima previše nula", izjavio je nedavno prvi čovek rumunske centralne banke Mugur Isaresku na jednom bankarskom seminaru pozdravljajući skidanje nula.

Godišnja inflacija u Rumuniji je, kako navodi Rojters, sa 300 odsto 1993. skliznula na 9,3 odsto na kraju prošle godine. U centralnoj banci očekuju da inflaciju, zahvaljujući merama koje se sprovode, smanje do 2007. ili 2008. na 2-3 odsto. U tekućoj godini Rumunija planira da svede inflaciju na maksimalno 7,5 odsto a u idućoj na 6,5 odsto.

Analitičari i zvaničnici centralne banke smatraju da novi lej neće podstaći inflaciju, koja je prošlog meseca bila deset odsto na godišnjem nivou, zato što su cene bile izražene u starim i novim lejima još od marta.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da je uticaj denominacije valute na inflaciju manji od 0,2 - 0,3 odsto na godišnjem nivou, napominje ekonomista nezavisne Grupe za primenjenu ekonomiju Liviu Voinea. On ističe i prednosti: pored smanjenja troškova štampanja, računovodstvene i statstitičke transakcije će biti mnogo lakše u zemlji koja je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala bruto domaći proizvod od 497,25 hiljada milijardi leja (16,7 milijardi dolara).

Skidanje nula takođe će pripremiti Rumuniju za ulazak u zonu evra 2012. ili 2014, pošto će nove novčanice, dizajnirane kao i stare radi lakšeg prepoznavanja, biti iste veličine kao banknote evra.

Građani su podeljeni i priličan je broj onih koji smatraju da će denominacija doneti više glavobolje nego koristi. Ima i onih koji misle da taj potez pokazuje da su Rumuni siromašniji nego u vreme komunizma. "Stariji ljudi strahuju da će ih prevariti pri zameni u prodavnicama", kaže penzionerka Maria Radu i dodaje da će njena penzija sada biti 350 leja a da je, kada se zaposila u vreme komunizma, zarađivala 700 leja.

Među onima koji pozdravljaju denominaciju su trgovci. Oni računaju na lakše rukovanje gotovinom ali i na nove poslovne mogućnosti - "Prodavaću više. Bolje je reći da šargarepe koštaju jedan nego 10.000 leja", kaže mlada prodavačica povrća na pijaci u Bukureštu Marinela Nikulaita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.