Izvor: B92, 05.Avg.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca s Kosova u poseti Sloveniji

Ljubljana -- Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, danasposetila grupa 30 dece albanske narodnosti sa Kosova, koji su u Sloveniji na letovanju rehabilitaciji.

Generalni direktor slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Andrej Benedejčič je danas gostima sa Kosova predstavio rad tog ministarstva i poziv diplomate, izrazivši pri tome želju da se neko od njih u budućnosti vrati u Ljubljanu kao diplomata svoje države, Kosova.

Tom prilikom je Benedejčič deci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podelio i poklone, a prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, taj prijem odražava posebnu pažnju koju vlada Slovenije posvećuje aktivnostima za dobrobit dece i porodica, što spada u suštinske prioritete Slovenije u oblasti humanitarnih aktivnosti i obezbeđivanja međunarodne pomoći.

U okviru projekta "Pokloni osmeh 6", koji obuhvata rehabilitacijsko letovanje na moru, Debelom rtiču, Slovenija je do sada već gostila decu iz BiH i Ukrajine, a ove godine po prvi put u Sloveniji letuje grupa dece albanske narodnosti sa Kosova, saopštava slovenačko ministarstvo. Cilj ovog projekta je da omogući opušten odmor deci koja žive u teškim socijalnim, ekonomskim i posleratnim uslovima, u seoskoj sredini i još uvek su opterećena predrasudama i stereotipima, saopštava slovenačko ministarstvo.

Letovanje obuhvata i više izleta po Sloveniji i interaktivne radionice, koje su namenjene jačanju samopouzdanja te dece i njihovom psiho-fizičkom razvoju.

Projekat organizuje niz slovenačkih društvenih organizacija, kojima je pomogla Adria Ervejz, koja je deci sa Kosova omogućila besplatan let iz Prištine u Ljubljanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.