Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva pozvala na tolerantnost

Ljubljana -- Rok za trajno preseljavanje Roma iz Ambrusa odložen na neodređeno vreme.

Slovenačka vlast nije odredila datum preseljenja, da bi tako mogla "na miru" da traži rešenje problema, što znači da do daljnjeg romska porodica ostaje u Centru za strance u Postojni. Sa tim se složila i proterana romska porodica Strojan, a Mirko Strojan je za slovenačke medije ocenio da to šta se dešava nije nikako dobro, ali da porodica za sada nema drugu mogućnost, već da još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neko vreme ostane u Postojni.

Povodom problema sa Romima se oglasila i slovenačka katolička crkva, čija Komisija za pravednost i mir je pozvala stanovnike Slovenije da budu tolerantni. Crkva je pozvala naročito one stanovnike, koji su katoličke i evangelističke vere, da se vode načelom ljubavi prema bližnjem i da ne odbijaju članove romske zajednice, koji žive među njima.

Direktor slovenačkog Ureda za narodnosti, Stanko Baluh je slovenačku javnost, juče pozvao na razumnost i tolerantno traženje pravednih rešenja za romsku porodicu, a političke stranke i medije na odgovorno ponašanje, rekavši da mora da se napravi atmosfera poverenja, bezbednosti i međusobnog poštovanja.

Slovenački evropski poslanik i kandidat za budućeg predsednika Slovenije, Lojze Peterle je povodom ovog problema rekao da treba uspostaviti uslove u kojima neće funkcionisati sila umesto pravne države, a onda raditi i na temeljitoj socijalizaciji Roma.

Dešavanja sa Romima žali i slovenačka stranka penzionera, koja smatra da Slovenci nisu ksenofobi i da treba naći rešenje u skladu sa ustavom.

Uprkos pozivima na smirivanje, u opštini Ivančna Gorica, iz koje su Romi iseljeni i dalje se organizuju seoske straže, koje danju i noću paze da se Romi ne vrate, a pored puteva su i dalje barikade, za koje meštani kažu da će tamo i ostati sve dok bude trebalo.

Meštani ne veruju više prvim obećanjima vlade da preseljene Rome neće vratiti u matičnu opštinu, pogotovo zbog problema koje vlast ima u traženju nove lokacije za njihovo naseljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.