CG: Skočiđevojka opet udavača

Izvor: Večernje novosti, 30.Nov.2014, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Skočiđevojka opet udavača

KAMENU hrid u Reževićima, između Svetog Stefana i Petrovca, u literaturu je uveo najpoznatiji Paštrović, „Njegoš u prozi“, Stefan Mitrov Ljubiša. Skačući sa strme litice u talase mora sinjega, bežeći od nevoljenog, smiraj napaćenoj duši našla je lepa Ruža, kojoj ne bi suđeno da se uda za Stevana za kojim je snažno udaralo njeno čedno devojačko srce.Tragična ljubav uvedena je i u dramski tekst pod imenom i Ljubišine pripovetke i istoimenog lokaliteta u Reževićima - Skočiđevojka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koja je premijerno izvedena pre neku godinu na scenama prestižnog festivala Grad teatar u Budvi. A onda su pre sedam godina Skočiđevojku namerili da uvedu u novi, bajkoviti turistički život. Tadašnje vlasti, koje i danas odlučuju, obelodanile su da egipatski investitor treba da gradi elitno naselje na površini od 66.000 kvadratnih metara. Okosnicu je, prema tadašnjim skicama, trebalo da čini hotel sa pet zvezdica, koji će imati 220 soba, kongresni centar, noćne klubove, prvorazredni kazino, marinu za megajahte, spa-centre, teretane... U kompleksu su „viđene“ rezidencijalne vile površine do 855 kvadrata, sa bazenom, džakuzijima u velikim dvorištima... Luksuzne vile kaskadnog tipa su „uklopljene“ u strmi teren, a posebnu atrakciju je trebalo da predstavljaju apartmani uz samu obalu, površine od 150 do 270 kvadrata. I kako je to sve češće na obali južnojadranskoj, ostadoše od svega lepa obećanja. Skočiđevojka, koja je do sada tri puta menjala vlasnika, opet je - udavača. Traži se za nju i četvrti prosac. „Hipo Alpe Development“, zbog duga od 5,28 miliona evra izvesnog Rašida, koji je zemljište kupio pre sedam godina, ponudila je ovog meseca na prodaju kompleks od 6,6 hektara. Cena na tenderu bila je 14,5 miliona evra, ali zainteresovanih nije bilo. Skočiđevojka će ponovo na tender. I to do kraja ove godine. Nezvanično, ali iz pouzdanih izvora, saznajemo da će cena biti upola manja nego što je bila prethodna. Krizno vreme ne donosi optimizam. Pogodilo je mnoge investitore koji su kupovali zemlju uz obalu od Igala do Ulcinja, pa gradnju nisu ni počeli. Skočiđevojka je bila lepa ideja, ali kao i još neke, ostala je samo kompjuterska animacija. Zli jezici govore da se radi o ukletom mestu, na kome je lepa Ruža uzidala život, bežeći od napasti. No, biće da je nešto drugo u pitanju. Realisti kažu da je reč o megalomanskim planovima, za koje se i tada znalo da neće biti realizovani. A more oko Skočiđevojke i dalje šumi tragičnu priču iz davnih vremena vrlog plemena Paštrovići. I bije o kamenjar okolni.VOJNA BAZA SKOČIĐEVOJKA je decenijama bila vojna baza. Tu, neposredno ispod sela Krstac, nekadašnja JNA imala je punkt obalske artiljerije. Vojni rok u maloj kasarni služili su mladići iz ondašnje SFRJ. Potom je te objekte održavala Vojska SRJ, a poodavno već nisu vojna baza.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skočiđevojka opet udavača

Izvor: B92, 30.Nov.2014

Kamenita uvala iz pripovetke Stefana Mitrova Ljubiše nije postala elitno turističko naselje, iako je to planirano...Kamenu hrid u Reževićima, između Svetog Stefana i Petrovca, u literaturu je uveo najpoznatiji Paštrović, "Njegoš u prozi“, Stefan Mitrov Ljubiša. Skačući sa strme litice u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.