Bugarska: Bez makedonskog jezika u EU

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Bez makedonskog jezika u EU

Bugarska vlada osvojila je odluku kojom se postavljaju "crvene linije" za pregovore Severne Makedonije sa EU, javljaju mediji u Skoplju i Sofiji. Traži se da Skoplje odustane od termina "makedonski jezik".
Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Severne Makedonije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Istovremeno, bugarska vlada podržala je početak pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, navodeći da bi razdvajanje ta dva slučaja predstavljalo podrivanje stabilnosti u regionu.
U vezi s jezikom, da se koristi fraza – zvanični jezik Republike Severne Makedonije, a da se, ukoliko je neophodno, uz termin makedonski jezik svaki put doda i objašnjenje – u saglasnosti sa Ustavom Republike Severne Makedonije, navodi se u tekstu koji je objavio bugarski dnevnik Trud.
Dnevnik objašnjava i da je stav bugarske vlade da je ustavni jezik u Severnoj Makedoniji u stvari proizvod evolucije bugarskog jezika i dijalekata tog jezika.
Bugarska je tražila i da se iz udžbenika izbace formulacije poput "bugarski fašistički okupator", kao i da se rehabilituju "sve žrtve komunizma".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BUGARSKI ŠAMAR SEVERNOJ MAKEDONIJI: Bez makedonskog jezika u pregovorima sa EU

Izvor: Kurir, 09.Okt.2019

Vlada Bugarske usvojila je dokument kojim se definišu uslovi za pregovore Severne Makedonije sa Evropskom unijom, uključujući i želju Sofije da Skoplje prestane da koristi termin makedonski jezik.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.