Bramerc: Važno je uhapsiti Mladića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Važno je uhapsiti Mladića

SARAJEVO - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u Sarajevu da nema sumnje u dalji rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, "pogotovo sada, posle hapšenja Radovana Karadžića".

Bramerc je rekao da je veoma važno da se uhapsi i Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, optužen za ratne zločine u BiH, kako bi se ta dva suđenja vodila uporedo.

"Od velikog značaja je postizanje bilateralnih sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja regiona koji će uspostaviti mehanizme kojima će se onemogućiti da granice u regionu omogućavaju utočište ratnim zločincima", rekao je Bramerc tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Prioritetna saradnja sa sudom

Šef diplomatije BIH je kazao da je jedan od prioriteta vlasti BiH saradnja sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Istakao je da su zločine počinili pojedinci kojima treba suditi i dodao da je u tom smislu značajna regionalna saradnja.

"Produživanje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima u Sudu BiH koji rade na slučajevima ratnih zločina, u velikoj meri bi doprinelo poverenju javnosti i uverilo međunarodnu zajednicu da se u BiH sprovodi pravda", rekao je Alkalaj.

Stankovićevo bekstvo

Kao veliki problem tužilac je naveo bekstvo osuđenog za ratni zločin Radovana Stankovića iz zatvora u Foči. On je dve godine na slobodi, a da niko nije odgovarao zbog toga.

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman odbacio je tvrdnje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da vlasti RS ni dve godine posle bekstva Stankovića iz zatvora u Foči nisu preduzele ništa da on bude vraćen na izdržavanje kazne niti je iko odgovarao za to bekstvo.

Selman je naveo da su Vlada RS i Ministarstvo pravde suspendovali odgovorne zatvorske čuvare i smenili direktora Kazneno-popravnog zavoda u Foči, te da su protiv tih osoba podnete krivične prijave.

"Ministarstvo i Vlada su preuzeli sve aktivnosti iz svoje nadležnosti. Svi radnici koji su učestvovali u sprovođenju Stankovića ka medicinskoj ustanovi suspendovani su istog dana i protiv njih su podnete krivične prijave nadležnim tužilaštvima, a ja sam smenio direktora Zavoda", preneli su Selmanovu izjavu banjalučki elektronski mediji.

Kazao je da Ministarstvo pravde RS intenzivno sarađuje sa MUP-om u ažuriranju poternica i svih radnji za koje je nadležno, kao i da je državno pravosuđe preuzelo ovaj predmet od entitetskih pravosudnih institucija, dodajući da je taj postupak u toku.

Stanković je pobegao zatvorskim čuvarima u maju 2007. godine prilikom njegovog transporta iz zatvorske ćelije u lokalnu bolnicu.

Bramerc u regionu

Bramerc je juče doputovao u trodnevnu posetu BiH. Razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, a sastaće se i sa predstavnicima pravosudnih organa i udruženja žrtava rata u BiH.

Glavni haški tužilac će posle BiH posetiti Srbiju i Hrvatsku, i juna Savetu bezbednosti podneti izveštaj o saradnji zemalja regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.