BiH između integracije i izolacije

Izvor: B92, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH između integracije i izolacije

Sarajevo -- Lajčak predstavnicima vlasti u BiH poručio da je zemlja suočena sa izborom između integracije i stagnacije.

Posle prošlonedeljnog odbijanja njegovog predloga policijske reforme, međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak okupio je predstavnike bosanskohercegovačke zakonodavne i izvršne vlasti kako bi im poručio da je ta zemlja suočena s direktnim izborom između integracije i izolacije.

Prošlosedmično odbijanje lidera bošnjačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i srpskih parlamentarnih stranaka da prihvate predlog reforme policije, koji je ponudio Lajčak, naišao je na nezadovoljstvo i zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Policijska reforma praktično je samo početak složenog reformskog procesa od kog zavisi nastavak evropskog puta BiH, pa i njena cela evropska budućnost.

Lajčak se, prema nekim ocenama, suočio sa uobičajenom praksom lokalnih lidera prema kojoj se u svako pitanje koje je na dnevnom redu uvodi niz nerešivih političkih problema i tako blokira svaki pomak. Zbog toga je Lajčak danas u Sarajevu okupio sve parlamentarce, nosioce vlasti na svim nivoima i političke lidere kako bi im poručio da njihova sadašnja pozicija opasno ugrožava nastojanja međunarodne zajednice da izvede BiH na evropski put.

Obraćanje Lajčaka u parlamentu očigledno je zamišljeno kao poslednje upozorenje političkim liderima da je sadašnja maksimalistička retorika neodrživa i da zaštita nacionalnih interesa na takav način ne može biti politički argument za potkopavanje napretka BiH.

Da će i njegov istup biti različito tumačen, pokazao je nastavak današnje sednice oba doma državnog parlamenta. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik jasno je dao do znanja da neće odustati od stava o policijskoj reformi.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić smatra da je ključan problem međunarodnog predstavnika to što nije u stanju da jasno obeleži krivce za zastoj u reformama.

Lajčakov današnji istup ne može se shvatiti drugačije nego kao jasno upozorenje liderima da prekinu praksu upućivanja pretnji i širenja straha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.