BiH: Sukob veterana i policije

Izvor: B92, Beta, 21.Apr.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Sukob veterana i policije

Sarajevo -- Na demonstracijama boračkih organizacija u Sarajevu zbog uvođenja poreza na njihova primanja izbili neredi, povređeno 69 učesnika protesta i policajaca.

Pred zgradom Federacije BiH, u Sarajevu su se sukobili policija i predstavnici boračkih udruženja koji protestuju zbog loše materijalne situacije. Tokom popodneva na zgradu Vlade bacane su flaše, čula se i poneka eksplozija, a posle proboja kordona oko zgrade, policija je upotrebila suzavac. Povređeno je preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 60 ljudi, prenose sarajevski mediji.

Kako javlja dopisnik B92 iz Sarajeva, na sve strane su letele flaše i kamenje, a prema poslednjim informacijama 30 osoba je zatražilo lekarsku pomoć. Moguće je, međutim, da će posledice nereda biti znatno teže.

Pripadnici devet udruženja traže da se set zakona kojima su predviđena smanjivanja naknade boračkim kategorijama, stavi van snage jer je, kako kažu, Vlada izigrala raniji dogovor da prihodni cenzus bude primenjen na sve budžetske korisnike.

Ta tvrdnja je zapravo istinita jer su federalna Vlada i parlament ne samo zadržali svoje plate i primanja, i druge naknade, nege su ih još i povećali.

Istovremeno sa protestima u Sarajevu, borci su počeli i proteste u Travniku i Mostaru, gde protestuju i nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO). Saobraćaj na putu Sarajevo-Mostar bio je blokiran više od tri sata.

Sedište federalne Vlade obezbeđuju jake policijske snage, a između policije i bivših boraca delimično je porušena masivna gvozdena ograda. Saobraćaj u tom delu Sarajeva potpuno je zaustavljen.

Konsultacije predstavnika boračkih udruženja su u toku, i oni pokušavaju da usaglase naredne korake.

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, federalni premijer iznenada je smešten u Klinički centar "Koševo” zbog visokog pritiska.

Zgrada Vlade je prazna, a niko ne zna gde se nalaze ministri i njihovi zamenici, ali borci i dalje traže da im se premijer obrati, kao prvi, ali ne i jedini uslov za obustavljanje demonstracija.

Organizatori su najavljivali dolazak 120 autobusa iz unutrašnjosti, kao i podrsku nezaposlenih i studenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.