BIH: Poginuo policajac u eksploziji

Izvor: B92, 27.Jun.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIH: Poginuo policajac u eksploziji

Sarajevo -- Policija BiH uhapsila je Harisa Čauševića, zvanog Oks, i još nekoliko osoba osumnjičenih su aktivirali eksploziju iza Policijske stanice u Bugojnu.

U eksploziji je nastradao policajac Tarik Ljubiškić.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 časova pokušao da pobegne sa lica mesta, ali je ubrzo uhapšen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gde je priznao da je izvršio napad.

Pored Čauševića, policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uhapsila i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, a privedene su još tri osobe. Za jednom osumnjičenom osobom se još traga.

Caušević je od ranije poznat organima gonjenja zbog vršenja krivičnih dela, a kako je javila Federalna TV, Čaušević je u vezi s Rustempašićevom grupom, optuženom pred Sudom BiH za terorizam.

Privedeni se, kako navodi Federalna TV, prema prvim informacijama, dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

U bolnicu u Bugojnu je, nakon eksplozije, prebačen jedan policajac, dok je policajka Edina Hindić, koja je zadobila teže povrede, prevezena u Klinički centar Sarajevo.

Pomoć lekara zatražilo je šest povredjenih policajaca, od petnaestak koji su se u trenutku eksplozije nalazili u policijskoj stanici u Bugojnu.

Većina zvaničnika u BiH oštro je osudila napad.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić najoštrije je osudio jutrošnji napad i uputio izraze saučešća porodici poginulog policajca.

Ministar za bezbednost BiH Sadik Ahmetović izjavio je u Bugojnu da je ovo "klasični teroristički akt" i "napad na instituciju države".

Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izjavio je da će državni tužilac voditi uvidjaj i pozvao gradjane na strpljenje, izražavajući nadu da će ovaj slučaj biti uskoro rešen.

"Svi se moramo boriti protiv terorizma, koji nije samo problem institucija za sprovodjenje zakona već i šire društvene zajednice", izjavio je lider SDA i predsedavajući Doma naroda BIH Sulejman Tihić, koji je posetio Bugojno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.