Izvor: RTS, 24.Apr.2021, 20:24

Albanija pred izborom, dati Rami treći mandat ili šansu Baši

U Albaniji se u nedelju održavaju parlamentarni izbori. Predizbornu kampanju obeležila je serija skandala i obračuna vatrenim oružjem. Prvi put na izborima u Albaniji učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
U Tirani, najvećoj izbornoj jedinici u Albaniji, nema znakova da se sutra glasa za novi saziv centralnih institucija. Glavni stranački >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akteri su se dogovorili da u naseljenim sredinama nema stranačkog marketinga.

Mediji su svakodnevno izveštavali o stranačkim skupovima, a najveću pažnju javnosti izazvalo je ubistvo jedne i ranjavanje pet osoba, u obračunu rivalskih socijalista i demokrata.
Kampanja je donela retoriku međusobnog optuživanja glavnih igrača - Edija Rame premijera u poslednja dva mandata i lidera opozicije Ljuljzima Baše.
"Oni nisu imali pravu ideju o budućnosti Albanije, kao što nisu imali ideju kako da okončaju pandemiju. Nisu imali ideju a ni plan kako da obnove Albaniju, naročito nakon nedavnog zemljotresa koji je izazvao mnoge probleme. Tako da se sve svodi na sučeljavanje verbalnih argumenata, a ne konkretnih programa i projekata", kaže Ben Andoni, analitičar.
Tokom predizborne kampanje isplivala je kupovina glasova birača. U više navrata policija je konfiskovala vozila obe suparničke strane sa velikom količinom novca namenjenog biračima. Podugnuto je 30 prijava.
Ko je u takvim okolnostima u prednosti?"Posle ubistava u Elbasanu, problema u Kavaji i nakon načaina na koji je gospodin Meta komunicirao poslednjih dana, ljudi su postali jako sumnjičavi prema demkratama i pokretu za integracije. Po mom mišljenu sva ova dešavanja su ustvari u mongo čemu pomogli gospodinu Rami i mogu mu biti od pomoći da dobije i treći mandat", rekao je Ben Andoni.
Politička elita se u Albaniji godinama nije menjala. A u izbore se uključio i Aljbin Kurti, pobednik na izborima na Kosovu. U Prištini ne misle da će Kurti ovde da profitrira.
"Po svemu sudeći Samoopredeljenje neće imati uspeh u Albaniji. Uspeh bi bilo da dva od tri kandidata sa poslanike dobiju mesta u parlamentu Albanije. Šanse za to veoma su male", rekao je Adriatik Keljmendi, analitičar iz Prištine.
I u Tirani misle da Kurti ovog puta nema šanse, ali da na sledećim izborima možda i prođe.
Ma ko da pobedi na izborima u Albaniji, čekaće ga iste obaveze. Tokom pandemije koronavirusa u Albaniji je zabeležen pad bruto nacionalog proizvoda od 3,3 odsto, ali je privreda zemlje pretrpela i veliku štetu zbog razornog zemljotresa pre dve godine.
Prema zvaničnim podacima, nezaposlenost u Albaniji se procenjuje na 15 odsto, ali dodatni problem predstavlja činjenica da je čak trećina mladih bez posla.
Pravo glasa na izborima ima oko 3,6 miliona birača uključujući i veliki broj iseljenika koji će 140 poslanika birati među kanidatima 12 političkih stranaka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izbori: Sutra; Šifra: Burno

Izvor: B92, 24.Apr.2021

U Albaniji se sutra održavaju parlamentarni izbori, osmi u poslednjih 29 godina kada su građani prvi put glasali na demokratskim izborima nakon pada komunizma...Predizbornu kampanju pratile su tenzije zbog međusobnih optuživanja...Albanija ima oko 2,8 miliona stanovnika, a pravo glasa ima 3,6 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.