Videti znači verovati

Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Videti znači verovati"

Barber se priprema za novu avanturu

London -- Jedan britanski avanturista priprema se da u maloj lakoj letelici preleti od Velike Britanije do Australije za 35 dana iako je slep.

58-godišnji Majls Hilton Barber se za put spremao četiri godine, a posebno impresivnim to putovanje čini podatak da je on slep. On tom pustolovinom želi da prikupi novac za pomoć slepim i slabovidim osobama.

Barber će pokušati da s kopilotom Stormom Smitom pređe više od 20.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kilometra u lakoj letelici nazvanoj "Videti znači verovati". Smit ništa od svog puta neće videti, ali veruje u uspeh.

"Na svetu danas ima 37 miliona slepih. Tri četvrtine njih ne bi bilo slepo da je bilo novca. Nadamo se da ćemo letelicom 'Videti znači verovati' prikupiti milion funti preko banke Standard šartered. Na svaku funtu koju neko da, banka će dodati još jednu. Jedina ograničenja koja imamo u životu su ona koja sami prihvatimo", kaže on.

Letelica je posebno prerađena tako da omogućava pilotu kotrolu svakog aspekta leta preko male kutije. "Na prekidačima imam 32 opcije, sve - trasu, pravac, kompas, brzinu u vazduhu, brzinu na zemlji, razdaljinu do odredišta. Ubacio sam sva odredišta, pa mogu preko slušalica da uključujem i isključujem prekidače dok letim. Nadam se da će to biti novi proizvod za slepe. Ako me to dovede do Australije i ako i slep čovek može da upravlja letelicom sve do Ausralije, onda nema ničega što ne možete u životu", kaže Barber.

Ovo nije njegova prva neuobičajena akcija. On je prethodno pokušao da osvoji Južni pol, a prešao je deo Sahare, peo se na Himalaje, Kilimanžaro i Mon Blan, trčao maraton iz pustinje Gobi do Kineskog zida, trčao je sibirski maraton, prešao je celu pustinju u Kataru i tako dalje.

Očekuje se da će let trajati 35 dana, a predviđeno je sletanje 40 puta. Cilj nije samo prikupiti novac, već i podići svest o slepilu i o načinima njegove prevencije i promeniti mišljenje da slabovidost sprečava kvalitetan život.

Njegovi doživljaji mogu da se prate i na blogu, koji je otvorio za svoju novu avanturu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.