Veličina (ni)je bitna? VIDEO

Izvor: B92, 10.Nov.2023, 09:29

Veličina (ni)je bitna? VIDEO

Veliki pikapovi na američkom tržištu pružaju dobru zaštitu u slučaju bočnih sudara, ali ne i kada je u pitanju bezbednost putnika na zadnjim sedištima.

Testovi sudara koje je sproveo Američki institut za bezbednost na putevima (IIHS), kojim upravljaju američka osiguravajuća društva, dali su Ramu 1500, Fordu F-150 i Toyoti Tundri u prvom testu ocenu "dobar", dok je udebljivo najbolju ocenu na polju bezbednosti zaslužio Chevrolet Silverado 1500.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ažuriranom frontalnom "crash" testu, koji sada naglašava bezbednost putnika na zadnjim sedištima, samo je Tundra dobila ocenu "dovoljan", dok su F-150, Ram 1500 i Silverado dobili ocene "loš".

IIHS je pokrenuo ažurirani "crash" test prošle godine nakon što je istraživanje pokazalo da kod novija vozila sada postoji veći rizik od ozbiljnih povreda putnika u drugom redu od onih napred.

To je posledica velikog ulaganja proizvođača automobila u bezbednost putnika na prednjim sedištima, kroz poboljšane vazdušne jastuke (koji su u manjoj meri dostupni putnicima pozadi), kao i poboljšanja sigurnosnih pojaseva.

IIHS napominje da uprkos tome, zadnje sedište ostaje najbezbednije mesto za decu.

Merenja sa test-lutaka su pokazala da se u Fordu i Ramu očekuju povrede grudnog koša i povrede glave ili vrata. Rizik od ovih povreda bio je nešto niži, ali i dalje povišen u Silveradu.

Za Tundru je rizik od povreda grudnog koša takođe bio veći zbog lošeg pozicioniranja pojasa, ali je rizik od povreda glave ili vrata bio tek nešto veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Divovski pick-upovi s američkog tržišta nisu briljirali na strožim crash testovima

Izvor: AutoBlog, 10.Nov.2023

Veliki pick up-ovi s američkog tržišta pružaju dobru zaštitu u nesrećama s bočnim udarom, ali ne uspevaju kada je u pitanju zaštita putnika na zadnjem sedištu. Test sudara koji je sproveo Američki institut za bezbednost saobraćaja na putevima, IIHS, kojim upravljaju američka osiguravajuća...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.