Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro crni luk bez suza?

Čiba -- Japanski naučnici tvrde da su na pragu otkrića vrste crnog luka čije seckanje neće izazivati suze.

Grupa japanskih naučnika navodi da je izolovala enzim u crnom luku koji tera suze na oči, što bi trebalo da bude prvi korak u stvaranju genetski modifikovane vrste crnog luka koji će sačuvati sva svojstva i biti jednako ukusan kao i postojeće vrste luka.

Šinsuke Imai, enzimolog u laboratoriji House Food Corporation, najveće japanske korporacije za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrane kaže da je izlovan enzim koji je glavni krivac za stvaranje iritirajuće hemikalije koja izaziva suze. Imai i njegovi saradnici su uvereni da karakterističan ukus i miris crnom luku daju drugi sastojci, pa taj enzim može biti eliminisan bez promene bioloških i hranljivih svojstava luka.Rezultati su objavljeni u najnovijem broju britanskog naučnog časopisa Nature, a najavljena su dalja istraživanja kako bi bilo ustanovljeno koju ulogu enzim igra u stvaranju karakterističnog ukusa i mirisa crnog luka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.