Srpski vrt na ivici sveta

Izvor: Politika, 02.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski vrt na ivici sveta

Rad asistentkinje i apsolventa Šumarskog fakulteta među nagrađenim na Međunarodnom festivalu vrtova u Španiji

Čamac, vodopad, magla, kombinovano sa vešto odabranim i raspoređenim biljkama. Sve je to stalo u „Vrt na ivici sveta” – parkić koji je po zamisli Đurđe Stojičić (28) i Miloša Stanojevića (26), asistentkinje i apsolventa Šumarskog fakulteta u Beogradu, napravljen u španskom gradiću Aljarisu. Njihov projekat jedan je od 10 nagrađenih na ovogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Međunarodnom festivalu vrtova održanom u Španiji.

Takmičari su na zadatu temu, a to je ove godine bila „Galicija – zemlja vode”, slali radove od kojih je stručni žiri odabrao deset na osnovu kojih su napravljeni mali vrtovi.

Ideju za vrt pronašli su u keltskoj, grčkoj i rimskoj legendi da je obala Galicije ivica zemlje iza koje više ništa ne postoji.

„Verovalo se da je tu kraj sveta na šta ukazuje i ime galicijskog grada na obali okeana koji se zove Finistere čiji naziv potiče od latinskih reči finis terrae što znači kraj zemlje”, objašnjava Đurđa inspiraciju za rad.

Đurđa Stojičić i Miloš Stanojevića sa diplomom i peharom

U vrtu na ivici sveta Atlantski okean se završava vodopadom, jer se tu prekida postojanje zemlje. Zalutali brod dospeo je do vodopada odakle kreće u nepoznato, tajnovito – u nebo, među zvezde i oblake.

„Vrt se sastoji iz dva dela: predstave broda i mističnog dela sa biljkama. Brod nije prikazan ceo, prisutan je samo njegov pramac. Površina brodskog poda je udobna i za ležanje, pa posetioci mogu da se opruže i posmatraju nebo. Vodene prskalice udaraju u brod, tako da se čini kao da on plovi nemirnom vodom ka neizvesnom, ka slapu koji simboliše ivicu sveta”, kaže Đurđa čiji je rad, sa još dvoje kolega, i prošle godine bio realizovan među najboljim projektima na istom festivalu.

Biljke su u drugom delu vrta u kojem mašine za dim ispuštaju paru i čine prostor maglovitim da bi se postigao utisak stupanja u nepoznato.

Da bi se ideje mladih inženjera hortikulture i pejzažne arhitekture sprovele u delo, pobrinula se opština Aljaris, a želja im je i da neki od beogradskih parkova bude ukrašen njihovim radom. Do tada im ostaje da se nadaju da će posetioci festivala u Aljarisu glasovima u sledećih godinu dana baš njihov vrt odabrati za najlepši.

A. M.

objavljeno: 03.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.