Izvor: B92, 19.Feb.2010, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Splićanin turista u svemiru

Split -- Splitski biznismen Juroslav Buljubašić biće prvi Dalmatinac koji će za 200 000 dolara turistički leteti u svemir.

On je već potpisao ugovor sa američkom kompanijom "Virdžin Galaktikon" i platio rezervaciju u iznosu od 80.000 dolara, piše hrvatska štampa. Buljubašić je potvrdio da je ugovor potpisao pre nekoliko meseci i od tada ga Splićani zovu Jurij, po ruskom kosmonautu Gagarinu.

Buljubašić će do svemira putovati kraće vreme nego od Splita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do Zagreba jer let traje dva i po sata, uključujući četiri minute u bestežinskom stanju.

Na razne liste čekanja za putovanje u svemir dosada se upisalo oko 80.000 ljudi.

Američka kompanija Virdžin Galaktika organizuje kraće i jevtinije suborbitalne letove, veoma popularne među američkim bogatašima.

Letelice ove kompanije dosegnu visinu od 100 kilometara od Zemlje, a prvi letovi najavljeni su za kraj naredne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Splitski Jurij Gagarin

Izvor: Mondo, 19.Feb.2010

Splitski biznismen Juroslav Buljubašić biće prvi Dalmatinac koji će za 200.000 dolara turistički leteti u svemir.

Nastavak na Mondo...

Splitski biznismen turista u svemiru

Izvor: Blic, 19.Feb.2010

Splitski biznismen Juroslav Buljubašić biće prvi Dalmatinac koji će za 200.000 dolara turistički leteti u svemir...On je već potpisao ugovor sa američkom kompanijom "Virdžin Galaktik" i platio rezervaciju u iznosu od 80.000 dolara, piše hrvatska štampa...Buljubašić je potvrdio da je ugovor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.