Pušači jedu drugačije od nepušača

Izvor: Mondo, 04.Apr.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušači jedu drugačije od nepušača

Iako se pušenje cigareta često povezuje sa smanjenjem apetita, ispostavilo se da pušači zapravo unose oko 200 kalorija više od nepušača. Evo u čemu se još razlikuje njihova ishrana.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Istraživanje Univerziteta "Ferfild" u kojem je učestvovalo 5.293 odraslih, pokazalo je da pušači u proseku unesu oko 200 kalorija više dnevno.

"Ishrana pušača zasniva se na namirnicama koje imaju visoku kalorijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vrednost, što znači da oni pojedu količinski manje hrane koja sadrži više kalorija, dok nepušači konzumiraju više hrane niže kalorijske vrednosti", kaže vodeća autorka studije dr Džeklin Vernareli.

U studiji u kojoj je učestvovalo 5.293 odraslih Amerikanaca, naučnici su ispitali učesnike o tome šta su jeli u protekla 24 sata, kao i kakav je njihov pušački status. Nakon toga su izračunali gustinu energije, odnosno koliko su volonteri uneli kalorija po gramu.

Rezultati su pokazali da nepušači unose oko 1,79 kalorija po gramu hrane, dok pušači unose 2,02 kalorije po gramu hrane, dok oni koji ne puše svakodnevno već ponekad konzumiraju 1,89 kalorija po gramu.

Takođe, i bivši pušači unose više kalorija u odnosu na one koji nikad nisu bili pušači - u proseku oko 1,84 kalorije po gramu hrane, ali to je i dalje manje nego što unose pušači.

Istraživanje sugeriše da broj popušenih cigareta dnevno može da se poveže sa lošijim kvalitetom ishrane.

Gledajući generalno ishranu pušača, naučnici su utvrdili da oni takođe jedu manje voća i povrća nego nepušači, što znači da je veća i verovatnoća da u organizmu nemaju dovoljno vitamina C.

Nedostatak ovog vitamina pušače bi mogao potencijalno da izloži većem riziku od kardiovaskularnih bolesti i kancera, kažu istraživači.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.