Izvor: B92, 18.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put majka u 66. godini

London -- Jedna šezdesetšestogodišnja žena postaće najstarija majka u Britaniji, piše britanska štampa.

Razvedena poslovna žena Elizabet Adini je u osmom mesecu trudnoće, a zatrudnela je uz pomoć veštačke oplodnje izvršene u Ukrajini, prenosi BBC. Ova vest je izazvala raspravu o etičnosti takvog čina, tj. o tome do koje starosne granice je odgovorno imati decu.

"Sandej tajms" prenosi mišljenje jednog stručnjaka za oplodnju, koji smatra da je preko 63. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine prekasno imati dete iz psiholoških, mada ne i iz medicinskih razloga.

Što se medicinske strane tiče, nije nemoguće da žena rodi dete uz pomoć veštačke oplodnje ni u 80. godini, prenose "Tajms" i "Telegraf".

"Telegraf" je stupio u vezu s privatnom klinikom u Ukrajini koja je izvršila oplodnju Engleskinje i čiji administrator kaže da je jedini kriterijum želja žene da ima dete, a ne njene godine.

Ovaj list skreće pažnju na činjenicu da niko ne osuđuje muškarce koji u šezdesetim godinama postaju očevi, pa nema razloga da se različiti kriterijumi primenjuju na žene koje, u današnje vreme, u proseku žive do 85. godine, pet godina duže nego muškarci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.