Preminuo Clive Sinclair, izumitelj kućnog računara ZX Spectrum

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Sep.2021, 10:48

Preminuo Clive Sinclair, izumitelj kućnog računara ZX Spectrum

Klajv Sinkler (Clive Sinclair), izumitelj džepnog kalkulatora i popularnog kućnog računara ZX80, preminuo je u 81. godini u Londonu.

Vest o smrti Klajva Sinklera, koji se poslednjih godina borio sa kancerom, saopštila je njegova ćerka Belinda.

Sinkler je početkom šezdesetih osnovao kompaniju za proizvodnju električnih uređaja, a 1972. godine proizveo je prvi džepni kalkulator. Kalkulator HP-65 kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Texas Instruments je stigao 1974. godine. Sinkler je bio i pionir električnog transporta jer je 1985. godine razvio C5 električni tricikl.

Osmislio je i kućni računar ZX80, pušten u prodaju 1980. godine. On je uspio da napravi kućni kompjuter po pristupačnoj ceni dok je većina ostalih modela bila veoma skupa. Primera radi, ZX Spectrum 16K je koštao 125 funti, dok je Apple svoj Apple II nekoliko godina ranije prodavao za 1.298 dolara.

Među Sinklerovim izumima je i džepni televizor koji nije zabeležio uspeh kućnih računara.

Kao i u slučaju mnogih izumitelja, neki njegovi projekti su naišli na probleme. Posao s kompjuterima je 1985. godine prodao Amstradu, a iako je električni tricikl C5 bio decenijama ispred svog vremena, to se nije odrazilo pozitivno na prodaju. Biznis je propao za manje od godinu dana nakon debija tricikla.

Sinklerovo nasleđe je ogromno, a posebno ga cene gejmeri i diveloperi igara. Mnogi od njih su počeli na kompjuterima ZX Spectrum, a džepni kalkulator je i dalje veoma koristan uprkos eri smartfona.

Ćerka Belinda je rekla da je Klajv Sinkler i u poslednjim danima života radio na izumima, „pošto je voleo ono što radi“.

Izvor: Agencije

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Umro Klajv Sinkler, kreator čuvenog računara ZX Spectrum

Izvor: Blic, 17.Sep.2021

Klajv Sinkler, izumitelj džepnog kalkulatora i popularnog kućnog računara ZX80, preminuo je u 81. godini u Londonu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.