Izvor: Kurir, 05.Mar.2011, 10:14 (ažurirano 02.Apr.2020.)
PARADAJZOM PROTIV RAKA
Što češće jedite paradajz! Ovaj sočan plod spada u povrće koje bi trebalo da jedete svaki dan - veliki je izvor antioksidanasa, a još je delotvorniji u zaštiti tela od bolesti ako je kuvan, utvrdilo je američko istraživanje.
Što češće jedite paradajz!
Ovaj sočan plod spada u povrće koje bi trebalo da jedete svaki dan - veliki je izvor antioksidanasa, a još je delotvorniji u zaštiti tela od bolesti ako je kuvan, utvrdilo je američko istraživanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Likopen, koji paradajzu daje boju, najjači je antioksidans iz grupe karotenoida, i ujedno najzdraviji sastojak ovog povrća. Nutritivni sastojci u njemu smiruju upalne procese, sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka i smanjuju rizik od nastanka raka prostate, osteoporoze i srčanih bolesti.
- Konzumiranje paradajza efektivan je način poboljšanja i očuvanja dobrog zdravlja - izjavio je Brit Barton-Friman, voditelj istraživanja koje je objavljeno u časopisu Ameriken džurnal of lajfstajl medisin.