Izvor: Story, 11.Okt.2014, 20:52 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Orah – čuvar zdravlja
Od davnina su poznata lekovita svojstva ove koštunjave voćke koja blagotvorno deluje u lečenju plućnih bolesti, jačanju mišića i vida, a pomešana sa medom čisti krv i poboljšava kompletno stanje organizma.
foto: Shutterstock, Profimedia
Sa stanovišta narodne medicine, orah kao prirodni lek simbolizuje intelektualnu snagu jer se unutar njegove čvrste ljuske nalik lobanji, nalazi vijugavi plod koji izgledom podseća na mozak. Sa naučne tačke gledišta, plodovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funkcionisanje mozga. Drvo oraha potiče iz južne Evrope i centralne Azije, a danas se pretežno uzgaja u Evropi, Indiji, Kini, Japanu, Čileu, SAD i Kanadi. Može da raste i na manje plodnoj zemlji, ali ipak najviše prinosa daje u vinogradarskoj zoni i na umereno vlažnom zemljištu.
IZVOR VITAMINA I MINERALA
Ovo koštunjavo voće bogato je magnezijumom i omega-3 mastima. Takođe, ako budete jeli orahe, nećete imati problema sa nesanicom, smanjićete rizik od bolesti srca, dobijanja kancera, dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom i štite organizam od stresa i pada imuniteta, ali ako jedete i bademe koji sadrže mnogo vitamina E, B i magnezijuma, možete sačuvati svoj kardiovaskularni sistem i čak ga ojačati.
JESEN JE PRAVO VREME
Plodovi oraha krajem septembra postaju zreli, a s obzirom na to da se mogu dugo očuvati, dostupni su tokom cele godine i pri tom ne gube na kvalitetu. Zdrav plod mora da bude svetlosmeđe boje, kompaktnog izgleda, odgovarajuće težine i bez užeglog mirisa. Ovo koštunjavo voće bogato je mnoštvom vitamina, minerala i antioksidansa. Redovnom konzumacijom podiže se nivo dobrog holesterola u krvi a snižava onaj loš, podstiče se koncentracija, pamćenje i uopšte orah predstavlja izvrsnu hranu za mozak.
MLADI PLODOVI
Zeleni plodovi ovog voća sadrže dosta vitamina C i joda, a tradicionalna medicina najčešće ih preporučuje u lečenju štitaste žlezde kao sastavni deo likera koji se pravi od oraha. Osim toga, ovaj narodni lek blagotvorno deluje na želudac i jača krv. Zeleni izdanci beru se u maju i junu, a čaj od listova oraha preporučuje se za čišćenje krvi, jačanje organizma, podsticanje varenja, ispiranje upaljenih rana, protiv čireva i bubuljica, za ispiranje očiju i usne šupljine, protiv belog pranja. Orahovo ulje štiti kožu od sunca, sprečava njeno preterano isušivanje i blagotvorno deluje protiv opekotina i za jačanje kose.
Glumica Ketrin Higl obožava orašaste plodove i zbog toga rado konzumira ovo voće. Orasi joj se najviše dopadaju u kolačima, a kad god svojoj deci priprema palačinke, obavezno ih samelje i pospe preko ove poslastice.
Mafini sa orasima i kafom
Sastojci
100 g omekšalog putera
100 g šećera
100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 jaja
2 kašike instant kafe
100 ml vode
25 g oraha presečenih napola
12 oraha za ukrašavanje
prstohvat soli
Za preliv:
200 ml maskarpone sira
2 kašike šećera
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni i postavite pregradnu žicu na sredinu. Kalupe za mafine obložite korpicama, a potom 4 kašičice instant kafe skuvajte u 100 ml vode i ohladite. Mutite puter, brašno, šećer i jaja sa kafom i prstohvatom soli sve dok ne dobijete kremastu smesu. Posle toga dodajte presečene orahe i sve sipajte u kalupe. Pecite do 20 minuta, nakon toga ostavite da se mafini nekoliko minuta ohlade u kalupima, pa ih potpuno povadite. U velikoj posudi pomešajte maskarpone i 3 kašičice kafe sa šećerom i sve umutite. Na svaki mafin stavite preliv, a zatim ga ukrasite polovinom oraha na vrhu. Ovi kolači najbolji su kada je preliv hladan i bilo bi dobro da ga ranije napravite i ohladite u frižideru. Ukoliko ih ne držite na hladnom, mafini će trajati do dva dana.
Priredila: Ksenija Konić
Izvor: Story