Nesanica zbog televizije

Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesanica zbog televizije

Čikago -- Adolescenti koji ne skidaju pogled sa TV ekrana izloženi su velikom riziku da počnu da pate od ozbiljnog poremećaja spavanja.

Za njih je rizik veći nego kod vršnjaka koji TV program gledaju kraće vreme ili izbegavaju da uopšte u ruke uzimaju daljinski upravljač.

Više od 40 miliona Amerikanaca i Amerikanki pate od hroničnog poremećaja spavanja, od teškoća da uopšte zaspe preko takozvane lakosanosti, buđenja i na najmanji šum, do nemirnog i rastrzanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sna koji im ne pruža odmor i ispavanost.

Grupa naučnika obavila je osmogodišnje istraživanje na članovima 759 porodoca i zaključila da je razlog nesanici mnogih članova ovih porodica - previše gledanja TV programa.

"Mnogo je različitih razloga za nesanicu a među njih spadaju tenzija i uzbuđenje zbog onoga što gledaoca očekuje na malom ekranu, psihološka uznemirenost, zastrašujući ili traumatski sadržaj nekih TV programa", napisao je u studiji profesor Džefri Džonson sa Instituta za neuropsihijatriju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

"Ne treba zapostaviti ni prejako svetlo s ekrana i fizičku neaktivnost povezanu sa višesatnim 'buljenjem' u ekran koji izazivaju teškoće da se uopšte zaspi i najčešće su razlog za nemiran i iscrpljujući san - ako ga uopšte ima", kaže on.

Studija je objavljena u stručnom medicinskom časopisu Arhiv pedijatrijske i adolescentne medicine, a u njoj je posebno naglašeno da je tri ili više časova gledanja TV programa svakog dana u uzrastu između 12 i 14 godina neposredno povezano sa teškoćama u spavanju u godinama rane zrelosti.

Spavanje i san poboljšani su u svim slučajevima kad su posmatrane osobe gledanje TV programa u uzrastu do 16 godina dnevno skratile na jedan čas ili manje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.