Nema vrtića bez potvrde o vakcini

Izvor: Mondo, 02.Feb.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vrtića bez potvrde o vakcini

Beogradski vrtić obavestio roditelje da do 9. februara dostave potvrdu da je dete zdravo i vakcinisanog, inače neće moći da dolaze u tu ustanovu, pišu "Večernje novosti".

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Roditelji mališana iz vrtića "Mrvica" pri Predškolskoj utsanovi "Dečji dan" na Starom gradu u Beogradu, juče su ostali zatečeni obaveštenjem na vratima. U njemu piše da će, zbog epidemije malih boginja, deci biti onemogućeno da borave >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u obdaništu ukoliko u narednih sedam dana ne budu dostavljene potvrde pedijatra da su ona zdrava i vakcinisana.

U obaveštenju koje je, kako "Novosti" saznaju, objavljeno juče oko 13 sati, navedeno je da su predškolske ustanove dobile nalog za njega u dopisu Ministarstva zdravlja.

MMR do navršenih 15 meseci

Prema kalendaru obavezne imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", jasno je naznačeno do kog uzrasta deca treba da dobiju određene vakcine. Tako je period od 12 do 15 meseci predviđen za MMR, koja se dobija kao zaštita od malih boginja, zaušaka i rubele.

"Za boravak deteta u predškolskoj ustanovi neophodna je potvrda izabranog lekara, odnosno pedijatra da je dete zdravo i uredno vakcinisano", piše na papiru.

Za boravak dece sa privremenom ili trajnom kontraindikacijom, potrebna je potvrda stručnog tima. Ona se predaje medicinskoj sestri na preventivnoj zaštiti. Roditelji imaju rok do 9. februara da donesu karton vakcinalnog statusa na uvid nadležnoj medicinskoj sestri. Umesto toga, validna je i fotokopija kartona, kako bi se primeljene vakcine evidentirale u zdravstveni karton deteta.

Prema rečima roditelja dece koja idu u "Mrvicu", obaveštenje je stiglo kao grom iz vedra neba. Najviše su pogođeni oni čija su deca nedavno pošla u jaslice.

"Pri upisivanju u vrtić predali smo karton sa vakcinama, izuzev MMR", kaže majka petnaestomesečne devojčice.

"Većina dece iz grupe gde je moja ćerka nije primila tu vakcinu, na koju se indirektno misli u obaveštenju, i sada su roditelji zabrinuti. Pitanje je da li će uspeti da ispoštuju rok za dokumenta, budući da se za vakcinisanje čeka termin, a mališani moraju da budu potpuno zdravi da bi primili vakcinu".

Kako kaže ova mama, u slučaju njene ćerkice, pedijatar im je rekao da će se dogovoriti kada će devojčica dobiti MMR. Ostale mame i tate u dilemi su da li uprava vrtića uopšte ima osnova da ih na ovaj način primorava da vakcinišu svoju decu, ako se uzme u obzir da za pojedine mališane još nije istekao redovni rok za vakcinisanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.