Naučnici upozoravaju: Stiže supermalarija

Izvor: Mondo, 23.Sep.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici upozoravaju: Stiže supermalarija

Opasan oblik malarije ne može se tretirati postojećim lekovima protiv malarije.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Širenje supermalarije u jugoistočnoj Aziji alarmantna je globalna pretnja, upozoravaju naučnici.

Bolest se prvo pojavila u Kambodži, a potom se proširila na Tajland, Laos i na jug Vijetnama.

Tim istraživača tropske medicine sa Univerziteta Oksford, koji je stacioniran u Bankoku, upozorava da postoji ozbiljna pretnja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << malarija neće moći da se tretira postojećim lekovima.

Šef tima, profesor Arjen Dondorp, rekao je za BBC da ovu pretnju treba shvatiti ozbiljno.

"Zabrinjavajuće je da se bolest brzo širi celim regionom", rekao je Dondorp i dodao da bi supermalarija mogla da nastavi da se širi dalje, čak i da dođe do Afrike, ali i dalje.

Malarija je tropska bolest koja najviše pogađa decu u Africi, iako su riziku podložni i delovi Azije, Latinske Amerike i Bliskog istoka. Procenjuje se da je tokom prošle godine od malarije umrlo 420.000 ljudi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.