Na današnji dan, 8. septembar

Izvor: B92, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 8. septembar

Antonjin Dvoržak

Rođeni Ričard I, Hadžić i Dvoržak, umrli Viljegas, Štraus i Rifenštal

1157. Rođen engleski kralj Ričard I Plantagenet, Lavlje Srce, junak srednjevekovnih legendi, jedan od vođa u III krstaškom ratu. Vladao od 1189. do smrti, 1199.

1331. Na državnom saboru u Svrčinu, na Kosovu, arhiepiskop Danilo II krunisao 23 godin starog Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja. Za prvog srpskog cara Dušan Nemanjić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krunisan 1346. u tadašnjoj srpskoj prestonici Skoplju.

1380. Veliki moskovski knez Dimitrije Ivanovič Donski u bici kod Kulikova potukao tatarsku vojsku. Prva pobeda Rusa nad Tatarima, koji su u XIII veku zagospodarili većim delom Rusije.

1565. Španski doseljenici na Floridi, na mestu današnjeg Sent Avgustina, osnovali prvo katoličko naselje u Americi.

1645. Umro španski pisac Fransisko Gomes de Kevedo i Viljegas, jedan od velikana Zlatnog veka španske književnosti i jedan od najznačajnijih satiričara u svetskoj književnosti.

1664. Predvođeni pukovnikom Ričardom Nikolsom, Englezi zauzeli holandsko naselje na američkom kontinentu Novi Amsterdam, nazvano potom Njujork, u čast vojvode od Jorka, potom engleskog kralja Džejmsa II.

1731. Bački episkop Visarion Pavlović otvorio u Novom Sadu latinsko-slovensku školu, s rangom niže realne gimnazije. Škola doprinela formiranju prvih naraštaja srpske građanske inteligencije u Vojvodini.

1760. U Sedmogodišnjem ratu, koji se iz Evrope proširio na Severnu Ameriku, Britanci pod komandom Džefrija Amhersta porazili Francuze i zauzeli Montreal.

1799. Rođen srpski pisac, prevodilac i političar Jovan Hadžić, poznat kao Miloš Svetić, jedan od autora Građanskog zakonika kneževine Srbije, prvi predsednik Matice srpske. Poznat kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1831. Ruske trupe, pod komandom generala Paskeviča, u bici za Varšavu pobedli Poljake, koje je predvodio general Henrik Dembinjski. U trodnevnoj bici poginulo više od 9.000 Poljaka. Kraj Poljskog ustanka.

1841. Rođen češki kompozitor Antonjin Dvoržak, jedan od tvoraca češke nacionalne škole.

1856. Mirovnim ugovorom u Parizu završen Krimski rat Rusije i Turske i njenih saveznika Velike Britanije, Francuske i Kraljevine Sardinije za prevlast na Balkanu, Dardanelima i Bliskom Istoku. Rusija izgubila deo Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama i pravo držanja ratne flote u Crnom moru.

1900. Uragan u teksaškom gradu Galveston razrušio više od 2.500 kuća, pogunulo 8.000 ljudi.

1926. Društvo naroda jednoglasno primilo Nemačku u članstvo.

1941. Nemci u II svetskom ratu počeli blokadu Lenjingrada i odsekli ga od ostatka zemlje. Opsada grada, tokom koje je od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi, okončana u januaru 1944. pobedom sovjetske Crvene armije.

1943. Objavljena bezuslovna kapitulacija Italije u II svetskom ratu.

1944. Prva nemačka raketa Fau 2, ispaljena iz Haga, u II svetskom ratu pala na London. Nemci do kraja rata izbacili više od 1.000 raketnih bombi na Veliku Britaniju, 660 ih palo na London.

1949. Umro nemački kompozitor i dirigent Rihard Štraus, direktor Bečke opere.

1951. U San Francisku potpisan mirovni ugovor Japana

i 49 zemalja. Japanu oduzete sve teritorije osvojene za poslednjih 80 godina.

1954. U Manili, SAD, Filipini, Australija, Novi Zeland, Tajland, Pakistan, Velika Britanija i Francuska osnovali SEATO, pakt zamišljen kao karika u globalnoj strategiji SAD za okruživanje SSSR-a. Prestankom hladnog rata pakt izgubio značaj.

1991. Makedonci se na referendumu izjasnili za suverenu Republiku Makedoniju. Makedonija postala treća od šest republika SFRJ koja je izabrala samostalnost.

1995. Ministri inostranih poslova Jugoslavije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Ženevi prihvatili mirovni plan za BiH, što je bio uvod u okončanje najtežeg sukoba na tlu Evrope od II svetskog rata.

1997. Najmanje 150 ljudi poginulo blizu zapadne obale Haitija u potonuću pretrpanog feribota "Ponos Gonave" koji je plovio ka ostrvu Gonava.

1999. U eksploziji bombe podmetnute u stambenu zgradu u Moskvi poginule 94 osobe. U seriji eksplozija koje su usledile narednih dana u više gradova u Rusiji poginulo 300 ljudi.

2001. Više od 1.000 ljudi, uključujući Nelsona Mendelu, okupilo se na sahrani oca južnoafričkog predsednika Taboa Mbekija. Govan Mbeki sahranjen među običnim ljudima.

2002. Na Svetskom prvenstvu u košarci u Indijanapolisu, SAD, Jugoslavija drugi put postala prvak sveta.

2003. Premijer Izraela Ariel Šaron doputovao u zvaničnu posetu Indiji. Prva poseta nekog premijera Izraela toj zemlji od 1992, kada su te dve države uspostavila pune diplomatske odnose.

2003. Umrla nemačka rediteljka i fotografkinja Leni Rifenštal. Njena karijera dostigla vrhunac u vreme nacističke vladavine, zahvaljujući propagandnim nacističkim filmovima koje je režirala. Najpoznatije ostvarenje "Trijumf volje", sa scenama hiljada nacista koji slave Adolfa Hitlera.

2003. Studentski pokret Otpor, poznat po akcijama protiv režima predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića, zvanično pristupio Demokratskoj stranci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.