Na današnji dan, 24. oktobar

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 00:05

Na današnji dan, 24. oktobar

1360 - Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Žan II Dobri, potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata.

1648 - Minsterskim mirom su okončani Tridesetogodišnji rat i Holandska revolucija i zvanično su priznate Nizozemska republika i Švajcarska konfederacija za nezavisne države. Mirovnim ugovorom potvrđena su načela Augzburškog verskog mira (1555) o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata i osujećena namera rimsko-nemačkog carstva i pape >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za hegemonijom u Evropi.

1789 - Počela je Brabantska revolucija invazijom Austrijske Nizozemske emigrantskom vojskom iz Nizozemske republike.

1795 - Pruska, Austrija i Rusija izvršile su treću podelu Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1882 - Nemački bakteriolog Robert Koh otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu „Kohov bacil“.

1912 - Srpska vojska je pobedila tursku vojsku u Kumanovskoj bici u Prvom balkanskom ratu.

1917 - Počela je bitka kod Kobarida u Prvom svetskom ratu u kojoj su Nemci i Austrijanci naneli težak poraz italijanskoj vojsci i naterali je u bekstvo.

1922 - Irski parlament prihvatio je ustav po kojem je država dobila naziv Slobodna Irska Država. Ustav je formalno stupio na snagu u decembru.

1939 - Nacisti su u Nemačkoj naredili Jevrejima da nose Davidovu zvezdu.

1944 - Američki avioni su u Drugom svetskom ratu tokom velike vazdušno-pomorske bitke u filipinskom zalivu Lejte potopili japanski bojni brod „Musaši“, jedan od najvećih u svetu.

1945 - Stupila je na snagu Povelja UN, koju je u junu 1945. potpisala 51 zemlja osnivač Ujedinjenih nacija.

1960 - Prototip sovjetske interkontinentalne balističke rakete R-16 je eksplodirao na lansirnoj platformi na kosmodromu Bajkonur, usmrtivši najmanje 90 osoba.

1964 - Britanska afrička kolonija Severna Rodezija stekla je nezavisnost pod nazivom Republika Zambija, sa predsednikom Kenetom Kaundom.

1970 - Kandidat levice Salvador Aljende izabran je za predsednika Čilea. Ubijen je u septembru 1973. u državnom udaru oficirske hunte koju je predvodio Augusto Pinoče.

1980 - Poljske vlasti su legalizovale nezavisni radnički sindikat "Solidarnost".

1991 - U Sarajevu je konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH, a za prvog predsednika izabran je Momčilo Krajišnik. Skupština je usvojila Deklaraciju o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje.

2000 - Skupština Srbije izabrala je prelaznu tehničku vladu Srbije koja će do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra obezbediti funkcionisanje zemlje. Vladu su formirali Demokratska opozicija Srbije, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije.

2001 - U napadu američkih snaga na Kabul, ubijena su 22 člana pakistanskog militarističkog pokreta Harakat-ul-Mudžahedini, koji su se borili protiv indijske vlasti u Kašmiru.

2002 - U Republici Srpskoj smenjeno je i uhapšeno više odgovornih lica zbog afere o izvozu oružja i vojne opreme Iraku, koji je pod sankcijama UN. U aferu su umešane Vazduhoplovni zavod „Orao“ iz Bijeljine i preduzeće „Jugoimport-SDPR“ iz Beograda, čiji je direktor Jovan Čeković smenjen.

2003 - Konkord (supersonični putnički avion) je povučen iz saobraćaja, a poslednji let uopšte bio je 26. novembra iste godine.

2020 - Srušio se avion američke mornarice u Alabami, i dva pilota su poginula. U samoubilačkom bombaškom napadu na obrazovni centar u Kabulu, ubijeno je 18 osoba, a 57 je ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.