NE DRŽITE JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA

Izvor: Kurir, 12.Jun.2011, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE DRŽITE JAJA U VRATIMA FRIŽIDERA

* Najbolja su sveža! Jaja su jeftina, zdrava i jednostavna za pripremu, ali su lako kvarljiva, naročito tokom leta, pa postoji mogućnost da se preko njih, ukoliko ih ne čuvate pravilno, zarazite salmonelom. Da se to ne bi desilo, treba znati kako se jaja čuvaju i strogo voditi

* Najbolja su sveža!

Jaja su jeftina, zdrava i jednostavna za pripremu, ali su lako kvarljiva, naročito tokom leta, pa postoji mogućnost da se preko njih, ukoliko ih ne čuvate pravilno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zarazite salmonelom. Da se to ne bi desilo, treba znati kako se jaja čuvaju i strogo voditi računa da ona uvek budu sveža.

* Kako se čuvaju

Pre nego što ih kupite, proverite da li su jaja prljava i cela. U kartonskoj ambalaži ih držite i u frižideru, jer će se tako najbolje sačuvati ljuska i sprečiti isušivanje i prodor mirisa. Jaja uvek držite na polici frižidera, gde je hladnije, a ne u vratima, gde se nalaze plastični držači za jaja, jer je tamo temperatura viša nego na polici.

* Pranje

Nakon što ste upotrebili jaja, sredstvom za pranje sudova odmah operite ruke i radnu površinu.

* Serviranje

Jela s jajima servirajte odmah nakon pripreme, nikako ih ne nudite nakon dva sata.

* Priprema

Starija jaja iz frižidera koristite za kolače koji se peku na visokim temperaturama ili ih tvrdo kuvajte. Preporučuje se da se jaja potroše tri do pet nedelja od trenutka kupovine.

* Ohladite

Ostatke obroka u kojem su jaja brzo stavite u frižider, a ako ih ne pojedete, bacite ih najkasnije za tri dana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.