Izvor: Mondo, 03.Mar.2019, 15:07 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kako se prave kalcone
Ako volite picu, volećete i kalcone, a prave se vrlo jednostavno.
Ono što je sjajno u vezi sa kalcone pogačicama je to što možete da ih napunite čime god želite – mlevenim mesom, šunkom, spanaćem, sirom, pečurkama... Dakle, izaberite svoj ukus i uživajte!
Sastojci:
Za testo:
500 grama brašna
250 mililitara mleka
10 grama kvasca
Jedan prašak za pecivo
Jedno jaje
25 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mililitara ulja
Za nadev:
Kečap
200 grama šunke
100 grama kačkavalja
Pavlaka
Priprema:
Zagrejte mleko tako da bude tek mlako, pa u to rastopite kvasac. U veću posudu stavite brašno, pa dodajte rastopljeni kvasac, prašak za pecivo, jaje i ulje. Zamesite testo dok ne bude glatko, pa ostavite oko 15-20 minuta da nadođe.
Zatim testo podelite na osam loptica i razvijte ih, ali ne previše tanko – neka budu otprilike debljine vašeg malog prsta.
Kada ste razvili loptice, na polovinu svakog kruga namažite kečap, stavite malo iseckane šunke, narendajte kaškavalj i stavite malo pavlake. Po želji, možete da dodate i malo origana. Sa testo presavijte na pola, odnosno tu polovinu na kojoj ne nadev preklopite "čistom" stranom testa, pa ivice pritisnite viljuškom, kako bi se bolje spojilo, a nadev ostao unutra.
Kalcone premažite jajetom i pospite susamom, pa pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko želite malo "jaču" varijantu, možete da ih pečete oko 10 minuta, zatim da ih odozgo premažete kečapom i narendate još malo kačkavalja, pa da ih pečete još oko 10 minuta.