Jedno venčanje, dva ručka

Izvor: Politika, 16.Apr.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedno venčanje, dva ručka

Na prijemu koji kraljica priređuje za 650 gostiju služiće se kanapei, a na večeri za 300 zvanica u organizaciji princa Čarlsa jagnjetina sa njegove farme

Putovanje na sever Engleske bilo je poslednje zajedničko službeno pojavljivanje princa Vilijama i Kejt Midlton pre nego što se 29. aprila budu venčali u Vestminsterskoj opatiji kao 16. par iz britanske kraljevske porodice koji se na večnu ljubav zakleo na tom mestu.

Princ će na ceremoniju doći vozeći se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u „bentliju” kraljevske porodice, u pratnji princa Harija koji će mu biti kum. Mlada će noć pre venčanja provesti u hotelu „Goring” gde bi trebalo da odsednu i članovi njene porodice i neki od gostiju. Do Vestminsterske opatije u kraljevskom „rols rojsu” dopratiće je otac. U istim kočijama koje su na venčanju vozile Čarlsa i Dajanu, mladenci će otići do Bakingemske palate gde će najpre kraljica Elizabeta prirediti ručak za 650 gostiju, a zatim i princ Čarls večeru za 300 zvanica.

Na prijemu koji organizuju kraljica Elizabeta i princ Čarls jelovnik će po tradiciji biti napisan na francuskom, ali će dvor zaboraviti na tradiciju kada je reč o doručku na dan venčanja, jer će ga izostaviti. Ne želeći da otkriva detalje, kraljičin glavni kuvar Mark Flanagan najavio je „britanski meni”, sa toplim i hladnim kanapeima. Rečitiji je bio bivši kuvar princeze Dajane koji je obelodanio da će gosti najpre biti posluženi različitim vrstama salata, zatim će im ponuditi goveđi file u sosu od viskija i pečuraka, kao i jagnjetinu sa farme princa Čarlsa.

Svadbena torta, delo iskusne Fione Kernz, biće tradicionalna voćna torta na više nivoa, ukrašena sa 16 jestivih cvetova od kojih svaki ima posebno značenje. Na zahtev princa Vilijama, poslastičari će napraviti i čokoladnu tortu po receptu kraljevske porodice. Za desert će, takođe, poslužiti i kolač od banana, omiljenu mladoženjinu poslasticu. Sve to spremaće 21 kuvar i tri poslastičara koji neće biti u mogućnosti da vide televizijski prenos venčanja.

Vilijam i Kejt pozvali su oko hiljadu rođaka i prijatelja, dok će se među ostalim gostima naći oko 50 članova britanske kraljevske porodice, 40 članova kraljevskih porodica iz inostranstva, 200 predstavnika vlade, parlamenta i diplomatskog kora, 80 ljudi iz humanitarnih organizacija princa Vilijama… Kako piše ostrvska štampa, nevestina porodica pozvala je stotinu gostiju među kojima su i mesar, poštar i bakalin iz njihovog mesta.

Sreću da dobiju pozivnicu za venčanje godine imali su Viktorija i Dejvid Bekam, Elton Džon, kao dobar prijatelj Vilijamove majke – princeze Dajane, i njegov partner Dejvid Furniš, Roan Etkinson poznat po ulozi Mister Bina, reditelj i bivši Madonin muž Gaj Riči, kao dalji rođak Midltonovih. Pozivnicu su, prema navodima britanskih medija, vratili kanadski premijer Stiven Harper, zbog zauzetosti izbornom kampanjom, i kralj Bahreina zbog nereda u zemlji.

A. M.

-----------------------------------------------------------

Venčanica strogo čuvana tajna

Ime kreatora venčanice biće poznato tek kada se Kejt pojavi u Vestminsterskoj opatiji. Nagađalo se da je posao poveren Sari Barton iz dizajnerske kuće „Aleksandar Mekvin”, ali je ta kuća demantovala navode. Upućeni smatraju da demanti ne znači da to nije istina, jer ugovor obavezuje dizajnera na ćutanje.

Sutra: DOPISATI U PETAK

objavljeno: 16.04.2011
Pogledaj vesti o: Kraljevsko venčanje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.