Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrkanje nije bezopasno

Njujork -- Svaka druga žena tokom menopauze suočena je s problemima vezanim za spavanje, koji se manifestuju i pojačanim hrkanjem.

Razlog za te promene su hormonalni poremećaji, stres i nezdrav način života, pokazuju najnovija istraživanja u SAD. Polovina žena starijih od 50 godina ima poremećaje sna. Kako kažu stručnjaci, žene ne bi smele da zanemaruju taj problem.

Pet Vonds je samo jedna od mnogih žena starijih od 50 godina koje ne žele da hrkanjem probude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukućane.

Ona pati od nesanice jer je njeno hrkanje toliko glasno da ni sama ne može da zaspi. "Međutim, mogla sam da budim decu da bi učila dok su studirala, tako da nesanica ima svojih prednosti", kaže ona.

Polovina žena starijih od 50 godina ima poremećaje sna. Pored hormonskih promena vezanih za taj period života, na pojačano hrkanje utiču stres, depresija i nezdravi stilovi života. Kako kažu istraživači na univerzitetu Viskonsin, žene ne bi smele da zanemaruju taj problem.

Teri Jang, profesorka na univerzitetu Viskonsin, kaže da žene s poremećajem sna tokom menopauze ne bi smele da misle da je to nešto što će proći. "To je veliki poremećaj sna", kaže ona.

Ako se neko ne odmori tokom noći, nervoza zbog neispavanosti sledećeg dana će samo uvećati neke od faktora rizika. Zato je cilj eksperimenata da otkriju kako hrkanje može da se izleči ili bar utiša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.